Двори і школи – осередки темряви

На розширеній колегії КМДА директор комунального підприємства електромереж зовнішнього освітлення «Київміськсвітло» Анатолій Горбунов розповідав про стан зовнішнього освітлення вулиць, прибудинкових територій та приватного сектору столиці.

Нині на балансі підприємства перебуває 133,7 тис. світлоточок, а загальна протяжність мереж освітлення становить 4388 км. Упродовж 1998 – 2005 років було капітально відремонтовано мережі освітлення прибудинкових територій, міжквартальних проїздів, закладів освіти та охорони здоров’я, парків, скверів, приватного сектору. За словами Анатолія Горбунова, за цей період змонтовано 54341 світильник. Для довідки – це такі натрієві ліхтарі, що світять жовтим світлом – вони споживають менше енергії та екологічно чисті. Тож, здавалося б, усе місто має бути освітленим. Проте насправді це не так.
Коли я готувалася до написання матеріалу, присвяченого безпеці киян на вулицях, поїздила містом увечері  й переконалася, що поза увагою «Київміськсвітла» залишилися чимало дворів і шкільних територій. Скажімо, двір школи №75 на Печерську не має жодного ліхтаря, подвір’я 175-ї школи на Нивках відзначається мигаючими лампами, а у сквері за кінотеатром «Нивки» світла немає  взагалі. У двір, на дитячий майданчик будинку №14 на вулиці Аніщенка, світло пробивається лише з вулиці Гайцана і з будівництва прибудови до Печерського райсуду. Таких прикладів можна навести десятки.
Невеликою втіхою стало для нас повідомлення «Київміськсвітла» про оголошення ним тендера на проведення капремонту електромереж зовнішнього освітлення, а також архітектурної підсвітки та ілюмінації Києва. Заявки на участь у тендері приймаються до 31 січня, на цю ж дату заплановано його проведення. Терміни проведення капремонту – лютий – грудень. Анатолій Горбунов повідомив, що роботи передбачають капремонт усіх електромереж столиці. На освітлення вулиць 2007 року бюджетом передбачено 183,8 млн. грн., зазначив він. У цю суму включено придбання автотехніки, утримання мереж, капітальний ремонт устаткування і кошти, необхідні для виконання програми «Подвір’я». Сподіватимемося, що переможець тендера зробить так, що нам не страшно буде повертатися додому після роботи.

Р.Н.