Чи рада цьому Київрада?

Відразу після голосування за внесення змін до статусу депутатів місцевих рад права рука Юлії Тимошенко, а згодом і сама лідерка БЮТ пригрозили «зрадникам» із Київради.

Олександр Турчинов заявив, що вони «будуть позбавлені мандатів у першу чергу, почати потрібно з Києва». Юлія Володимирівна ж була «м’якішою»: заявила, що спершу проведе «профілактичні бесіди» з депутатами, які вийшли з БЮТ, а «у випадку безрезультативності», діятиме за новим законом.
Аби запитати, що думають із цього приводу самі депутати Київради, кореспонденти «Вечірки» набрали їхні мобільні номери. Колишній бютівець Віктор Манжура зізнався, що не готовий коментувати ситуацію, бо перебуває за межами Києва. Його колеги Володимир Дейнега і Олексій Євлах то не відповідали, то «знаходилися поза зоною». Лідер міської фракції соціалістів Михайло Степанов вибачився, але зауважив, що перебуває в Луганську, а по телефону «інтерв’ю не дає».
Нарешті! У трубці почувся голос лідера Громадського активу Києва Олександра Пабата: «Із нашої фракції не вийшов жоден депутат, тому ГАК не  боїться імперативного мандата. Вважаю, що новий закон не несе загрози цілісності більшості в Київраді, вона працюватиме й надалі конструктивно. На жаль, вся політика з Верховної Ради переноситься останнім часом на Київраду, заважає нам займатися міським господарством, соціальним захистом тощо. Розмови про імперативний мандат можуть знову дестабілізувати ситуацію в Київраді».
Далі – знову невдачі. Не відповідають лідери фракцій блоків Кличка, Литвина і, щонайцікавіше, Тимошенко. Голова БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова, як пояснила її помічниця, теж за межами столиці. Хоч, здавалося б, кому, як не їй, є нагода потішитися новим законом. Адже з очолюваної нею фракції вийшла вже мало не половина депутатів.
Погодився на коментар лідер іншої опозиційної фракції Київради – «Нашої України». Хоч його однопартійці з парламенту засмучені «зрадою БЮТ», у Дмитра Андрієвського є підстави для оптимізму: «У цілому можна стверджувати, що прийняття закону про імперативний мандат – явище позитивне, оскільки ті умови, в яких працювала Київрада торік, вимагали кардинальних рішень. Діяльність промерської більшості наочно продемонструвала, що переформатування Київради відбувалося не на політичній основі. Із прийняттям цього закону блок «Наша Україна», БЮТ та блок Віталія Кличка у Київраді отримують дієвий інструмент, що дозволить нам плідно працювати в інтересах киян. Я переконаний, що найближчим часом керівництво політичних сил, спираючись на норми нового закону, ухвалить важливі рішення, які змінять нинішню конфігурацію Київради».
Іншої думки Василь Горбаль, народний депутат України, керівник Київської міської організації Партії регіонів: «Жоден закон не зробить систему партійного будівництва досконалою, якщо самі політичні об’єднання не приділятимуть належної уваги організації дієвої внутріпартійної роботи і ретельному формуванню своїх рядів. Тому для нас зміни, ініційовані фракцією БЮТ до Закону «Про статус депутатів місцевих рад», особливого значення не мають, бо ми впевнені у своїх рядах. Але й політичним силам, які хочуть репресивними заходами зміцнити свої фракції в місцевих органах самоврядування, навряд чи це допоможе. Думаю, що прийняття цього закону особливого впливу на реструктуризацію більшості у Київраді не справить, але може  викликати значні міжпартійні тертя  всередині деяких виборчих блоків».
Імперативний мандат не покращить і не погіршить ситуацію в Київраді, вважає співголова Блоку Леоніда Черновецького Алла Шлапак. Закон, за її словами, зворотньої сили не має. Тобто повторюється те, що проходить у ВР, – норма є, але не діє, бо не передбачено відповідного механізму. «Хай парламент покаже нам на своєму прикладі, як усе це має діяти», – заявила Шлапак.