Тимошенко пішла за Морозом

Юлія Тимошенко позавчора прийшла до парламенту з новою зачіскою, без коси. Усі задумалися, що це означає? «Чому розплетена коса?..» – наспівував у коридорах ВР Тарас Чорновіл.

– Як тільки вона розплітає косу, ми нормально спілкуємося, а як тільки заплітає – проблеми знову, – пробував Чорновіл себе в ролі пророка.
Учорашній ранок, як у тій казці, виявився прозорішим. «Уночі домовилися з Юлею. Але я вам цього не говорив», – сказав Чорновіл. Дізнавшись про це, «Наша Україна» заблокувала трибуну. Проте, пізно. Усі голосування опівдні показували на «Раді» 358-366 «за». Передусім ВР подолала вето президента на закон про Кабмін: усі свої 121 голос БЮТ віддав за варіант, написаний, як сказав лідер фракції «НУ» В’ячеслав Кириленко, «під диктовку Януковича». Президенські поправки «нова більшість» відкинула. «Ганьба!» – кричали нашоукраїнці. «Цей закон дає можливість Януковичу повністю узурпувати владу. Нам прикро, що до антикризової коаліції приєднався БЮТ», – заявив Кириленко і разом з усіма однофракційниками залишив сесійну залу. «Ганьба «Нашій Україні!» – поставила свою крапку Тимошенко. Вона звинуватила колишніх соратників, що ті, мовляв, не блокували трибуну за підвищення зарплат і пенсій, а нині блокують «за свої посади». Нашоукраїнців Тимошенко назвала «людьми, які зруйнували все, помаранчеву коаліцію, внесли кандидатуру Януковича…»
Тимошенко, за деякими ознаками, фактично повторила вчинок Мороза. Останній отримав спікерство, а Тимошенко – закон про опозицію і, щонайголовніше, імперативний мандат для депутатів місцевих рад – передусім, звісно, «неслухняних бютівців».
Відразу ж після подолання 366-ма голосами вето на закон про Кабмін, депутати з Партії регіонів, КПУ, СПУ і БЮТ дружно внесли зміни до статусу депутатів місцевих рад. 362-ма голосами вони, як заявив автор законопроекту, бютівець Сергій Сас, «припинили свавілля місцевих депутатів, які не входять до фракцій політичних сил, від яких обрані». Відтак, за його словами, керівні органи партій і блоків можуть приймати рішення про дострокове припинення повноважень таких депутатів. Так само 362-ма голосами «нова коаліція» прийняла у першому читанні омріяний леді Ю закон про опозицію. А на «закуску» останнього дня цієї сесії парламентарі подолали ще одне вето Віктора Ющенка щодо закону про банки і банківську діяльність.
«Насоливши» президентові, проурядові фракції і БЮТ задоволені пішли на канікули до 6 лютого. Із люттю і гнівом залишила  ВР лише президентська фракція. Ще до закриття сесії. Віце-спікер Адам Мартинюк чи не вперше відзначив БЮТ, яка «пішла назустріч і виконала обіцянки».
– Ми стали свідками змови, побачили повний перехід БЮТ на бік коаліції, – вважає нашоукраїнець Юрій Ключковський.
Якщо це справді так, то «нова коаліція» тепер має на 25-30 голосів більше, ніж це за Конституцією потрібно не лише для ініціювання імпічменту президентові (дві третини складу парламенту), а й для його схвалення (три четвертих). Виходить, Тимошенко для Ющенка безпечніша була з косою, ніж без неї?