Баласт і зловживання службовим становищем

Поява в Києві двох «зірок» російської прем’єр-ліги стала неможливою після того, як опальний форвард «Зеніта» Кержаков (його вивів із основного складу нідерландський наставник пітерців Адвокат) уклав угоду з іспанською «Севільєю». Попри те, що фінансова пропозиція «Динамо» була значно вигіднішою, футболіст обрав Іспанію, «підписавшись» аж на п’ять з половиною років. І це стало не тільки черговим ударом по іміджу нашого суперклубу, а й свідченням якщо не конфлікту, то принаймні внутрішнього дисбалансу в управлінні колективом. Адже президент «блакитно-білих» назвав широко розрекламовані в українських і зарубіжних засобах масової інформації переговори по Кержакову та Калиниченку «особистим піаром спортивного директора Буряка». Важко уявити, щоб керівник структурного підрозділу «Челсі» чи «Реала» займався чимось подібним без відома президента клубу. І взагалі неймовірно, щоб останній охарактеризував публічно невдалу операцію на трансферному ринку як зловживання службовим становищем. Бо це й справді мало схоже на професіоналізм. Хоча й має місце в одному з найавторитетніших професіональних клубів України.
Калиниченко, хавбек московського «Спартака» і національної команди України, подовжив угоду з російським клубом. Очевидно, новий футбольний рік він почне таки в Росії. Хоча в офіційних висловлюваннях щодо можливої появи вихованця харківського футболу в «Динамо» все-таки вживається обнадійливий вислів «перемовини заморожено». Що допускає можливість відновлення їх за певних обставин. А вони, ті обставини, достатньо прозорі: «Спартак» готовий торгуватися, але точкою відліку вважає чотири мільйони американських доларів. «Динамо», навпаки, наполягає на трьохмільйонній сумі.
Баласт – от що найбільше бентежить акціонерів «блакитно-білих». Мова не стільки про вітчизняних резервістів, які «пересиділи» в дублі і змушені час од часу мандрувати Україною в пошуках орендної вигоди не так для себе, як для клубу. Дошкуляють «Динамо» високовартісні чужинці, котрі підсилити команду вже не спроможні, а зарплатню забирають насправді значну. Це – Петкович, Іримія, Пеєв, Гавранчич, Єщенко, Главина та інші. Поки що кияни звільнилися лише від Верпаковськиса: він опинився в іспанському «Гетафе», де проведе най-ближчі півроку на засадах оренди. Варіант, як-то кажуть, виявився взаємовигідним: і латвієць не ображений, і «Динамо» збагатилося на чверть мільйона. Схоже, прояснюється й доля Пеєва: болгарина запрошують в елітний російський «Амкар» і до одного з провідних грецьких клубів (подейкують, в «Олімпіакос»). І це цілком конкретні пропозиції, а не гадання на кавовій гущі: хлопець отримав право вибору. З іншими «забракованими» чіткості немає взагалі.
Нові люди в тренерському корпусі: Юрій Калитвинцев (на знімку) – наставник вищолігового резервного складу, Віктор Чанов – наставник воротарів, Геннадій Литовченко – наставник першолігового «Динамо-2», Володимир Мунтян – координатор юнацьких клубних команд.