Еміри на десять днів

Київські динамівці, повернувшись із зимових канікул майже в повному складі, вирушили на зарубіжний навчально-тренувальний збір. Еміратська робоча десятиденка віце-чемпіона країни триватиме до 19 січня. Крім щоденних дворазових тренувань, передбачені й три контрольних матчі. Першим опонентом «жовто-блакитних» у новому році має стати німецький «Гамбург».

Кадри. Анатолій Дем’яненко повіз до Об’єднаних Арабських Еміратів аж двадцять дев’ять футболістів. Нічого подібного в минулі роки не було: максимальна кількість запрошених на збір, як правило, не перевищувала двадцяти трьох гравців. І все-таки, на відміну від учасників російської прем’єр-ліги, котрі делегують до теплих країв не менше півсотні виконавців, український гранд обмежив свій десант кількома резервістами. Цього разу до списку вибраних потрапили п’ятеро дублерів, а також двоє запасних воротарів і «блудний син» Алієв, якому надали черговий шанс для реабілітації в основному складі. Найбільший інтерес викликає поява в «еміратській» делегації Гавранчича, Несмачного та Федорова. Останній, як відомо, пропустив осінній турнірний цикл повністю, але нині, відновивши кондиції після тривалого реабілітаційного періоду, уже працює в основній групі. Натомість Гавранчич, виставлений на трансфер, і Несмачний, який чекає на сигнал із Англії, вирушили на зарубіжний збір з умовою, що будуть негайно відкликані з нього за нагальної потреби. Мова, звісно, про широко розрекламовану зацікавленість в їхніх послугах колективів англійської прем’єр-ліги. Несмачний уже побував на фахових оглядинах у «Блекберні», а Гавранчича буцімто хочуть бачити в своїх лавах і «Шеффілд Юнайтед», і «Редінг». А от можливі новачки «Динамо» до Еміратів не поїхали. Хоча клубні селекціонери й надалі відпрацьовують кілька персональних варіантів у Південній Америці, а дехто з нігерійців навіть був поміченим у Кончі-Заспі.
На простої. Зарубіжна десятиденка пройде без кількох гравців, яких по праву чи з певною натяжкою можна вважати основними. Це – Гіоане, Ринкон, Романчук, Саблич і Чернат. Вони залишилися в Києві і працюватимуть за індивідуальним графіком, який може накладатися на плани другої клубної команди «блакитно-білих». Шкода, проте кожний з цього квінтету має проблеми зі здоров’ям. Румун Гіоане, пропустивши більше року через хворобу (порушення кровообігу), лише почав активні заняття під наглядом лікарів, і найближчим часом узагалі має з’ясуватися, можна йому чи ні займатися професіональним спортом. Ринкон і Саблич, прооперовані минулого року, проходять медичну реабілітацію: їхнє повернення до основної групи можливе хіба що в другій половині січня. Чернат, ушкодивши м’язи задньої поверхні стегна на передноворічному турнірі з міні-футболу в Румунії, мусить залікувати травму і лише після цього мріяти про боротьбу за місце в «основі» київської команди. А Романчук повернувся з оренди в «Арсеналі» хворим: у нього симптоми найпоширенішої в сучасному футболі травми пахових кілець. Уникнути хірургічного втручання в таких ситуаціях, як правило, таланить одиницям… Залишився в Києві й фланговий оборонець Єщенко. Цього русявого росіянина пам’ятають навіть не всі симпатики  «блакитно-білих». Минулий рік він провів на батьківщині, виступаючи останнім часом за «Динамо» московське. Хоча трансферні права на нього належать київському клубові. Цьогорічного січня Єщенко працюватиме в «Динамо-2», але не виключено, що вже найближчим часом він буде відданий в оренду знову. В усякому разі, Дем’яненко дав зрозуміти журналістам, що в коло підвищених інтересів киян російський легіонер не входить.
Спаринги. В Еміратах наш віце-чемпіон не лише тренуватиметься, а й гратиме контрольні матчі. Назагал їх очікується три. Принаймні саме так записано в планах команди. Спаринги будуть циклічними: кожного третього дня – 13, 16 та 19 січня. Спочатку «Динамо» поміряється силами з елітним німецьким клубом «Гамбург». Потім – із національною командою Ірану. А завершальним «еміратським» опонентом стане болгарський «Літекс». Одразу після матчу з болгарами український гранд повернеться додому, щоб уже звідси, перепочивши три дні в звичних умовах, перебратися до Ізраїлю, де команда проведе другий навчально-тренувальний збір і візьме участь в традиційному міжнародному турнірі «Кубок Першого каналу» за участю «Шахтаря» та лідерів ізраїльського і російського чемпіонатів. Очікується, що в контрольних зимових зустрічах динамівці гратимуть двома складами, використовуючи так звані змішані варіанти в окремих таймах. Фактично це будуть спарені матчі з укороченим ігровим часом.