І бобрам не спиться

Колега з дружиною неподалік Лаври у ці січневі дні мав нагоду милуватися двома розквітлими капустинами. А кияни, які відпочивали у Гідропарку, зовсім недалеко від станції метрополітену не могли не помітити слідів «роботи» бобрів – обгризені їхніми міцними зубами стовбури дерев.

І хоча за словами директора ДКП «Плесо» Миколи Щепця, бобри у Гідропарку періодично (раз на 2-3 роки) з’являються, але в теплу пору року.
Взимку ж ці звірки зазвичай полюбляють спати у майстерно зведених із гілок та іншого підручного матеріалу добротних і теплих «хатинках». Хоча тварин занесено до Червоної книги, зараз вони – не рідкість.
Це – результат багаторічної заборони на полювання на цих звірків. Поява їх у Гідропарку свідчить ще й про те, що вода у Дніпрі та його притоках останнім часом стала чистішою. У неї почало менше потрапляти шкідливих викидів та хімікатів.
Чи припливли бобри й зараз, як навесні, або влітку, із півдня Дніпра, Десенки, урочища Муромець чи якихось недалеких островів, невідомо, хоча ті, з ким довелося поспілкуватися, схиляються до думки, що звірки цього разу «мігрували» з півночі. А не спиться їм, як, до речі, й деяким іншим зимовим соням, на переконання заступника директора Київського зоопарку Любові Короткої, через аномально теплу погоду, що тримається досить тривалий час.
У деяких пернатих мешканців зоопарку вже почалися весняні залицяння, а чорні лебеді звели гніздечко й почали висиджувати яйця. Недалеко до такого розвитку подій і в мускусних качок та деяких видів гусей. Добре, що синоптики поки не обіцяють похолодання та снігопадів. Навпаки, навіть на Водохреще прогнозують плюсову температуру.