Бідним платити допоможе влада, а багатим – суд

Час від часу у під’їзді нашого будинку вивішують списки боржників, які не сплачують за комунальні послуги. Іноді проти прізвищ людей, про яких ми знаємо, що вони не бідні, позначено величезні суми, у кілька тисяч гривень. Ми поцікавилися в першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка, чи є якісь важелі впливу на таких боржників?

– Якщо людина не платить, – сказав Анатолій Костянтинович, – подається судовий позов. Суд виносить постанову про сплату боргу. Якщо не сплачується – судовий виконавець описує майно. Чому боржники вважають, що державі можна не платити? От на ринку за м’ясо платити потрібно, за бензин на АЗС – потрібно. А за комунальні послуги хіба не потрібно платити?
Столичний мер Леонід Черновецький годиною пізніше заявив на прес-конференції:
– Ми збільшуватимемо ціни на житлово-комунальні послуги для тих, кому немає куди дівати гроші, зокрема й для тих, хто перебуває в різних радах – від Верховної до Київради. А ті, хто заслуговують нашої уваги, зокрема й середній клас, можуть розраховувати на підтримку з боку київської влади.
Принципово не платитимуть за новими тарифами лише ті люди, в яких погано із совістю. Але те, що певні люди не платитимуть, бо немає грошей, ми розуміємо, що буває і таке. Ми постійно проводимо громадські слухання, я зустрічаюся з різними людьми і обговорюю ці теми. Київська влада не допустить жодного  виселення із квартири.  Запевняю, ніхто не втратить своєї житлоплощі через комунальні неплатежі. Але розбиратися будемо. А поки що жодних каральних дій не вживатимемо.
Можливо, даремно, додам від себе. Повертаючись до тих списків на дверях під’їзду, хочу розповісти, що провів невеличке дослідження. Звернувся до кількох жеків, де мені розповіли цікаву річ: виявляється, бідні люди, передусім пенсіонери, практично не мають боргів за житлово-комунальні послуги. Ймовірно, це в них звичка така залишилася від тих часів, коли із владою жартувати було небезпечно. А от сучасні нувориші такого страху не мають. Саме  з них і слід розпочинати через суд описувати майно. А бідні заплатять, будьте певні.