Не голослівно, а на прикладах

«Квитанції на оплату житлово-комунальних послуг 90 відсотків киян отримають до кінця цього тижня, а решта – наступного», – заявив перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.

«У зв’язку з новими тарифами змінено систему нарахування додаткових субсидій від Київради, тому люди ще не отримали квитанції», – сказав Анатолій Костянтинович. Він вважає, що нові квитанції не спричинять паніки серед мешканців столиці. За його словами, багато людей сплачуватимуть за квартири не набагато більше, а половина киян, які отримують субсидії, – навіть менше.
Анатолій Голубченко навів приклад деяких розрахунків за житлово-комунальні послуги: «Візьмемо будинок, у якому більше ніж 12 поверхів, на вул. Вадима Гетьмана, 40-б. Квартира 78. Це помешкання площею 51,4 кв. м., де проживає двоє людей. За листопад було нараховано 102 грн. 80 коп. Це родина з невеликими доходами, тому при цій квартплаті було надано субсидію в розмірі 73 грн. 86 коп. Фактично за грудень за квартиру треба було сплатити 28 грн. 99 коп. За новими ж тарифами для цієї квартири квартплата становить 291 грн. 88 коп. Субсидію вони отримають у розмірі 246 грн. 39 коп. і компенсацію від Київради – 11 грн. 37 коп. Таким чином, заплатити в грудні потрібно буде 34 грн. 12 коп., тобто лише на 5 грн. більше.
Є родини, які сплачуватимуть навіть менше. Наприклад, у листопаді сім’я, яка проживає на вул. Я.Коласа, 2-б, кв. 76, платила 79 грн. за квартиру. За грудень квартплата, з урахуванням субсидії, становитиме 63 грн.», – каже пан Голубченко.
Анатолій Костянтинович зазначив, що при нарахуванні квартплати можуть виникати помилки. У цьому разі потрібно звертатися до жеків з проханням перевірити, чи правильно нараховано квартплату.
На сьогодні, за словами Анатолія Костянтиновича, оформлено 14 тис. субсидій. Торік субсидіями користувалися приблизно 4,5 тис. людей. Цього ж року, їх оформлять близько 200 тис. киян.