«Сполох» б’є на сполох

Допоможіть зупинити процес знищення двох інвалідних соціально-освітніх закладів, створених всеукраїнською громадською організацією «Український конгрес інвалідів». Ідеться про недержавний освітньо-реабілітаційний заклад «Спеціальний експериментальний освітньо-культурологічний центр «Сполох» і спеціалізовану школу «Славія», де навчаються і проходять реабілітацію діти з обмеженими фізичними можливостями і дорослі інваліди. Обидва заклади розташовано в приміщенні колишнього дитячого садка по вул. Сабурова, 16а.

Усьому, що з ними відбувається, ми знайшли давно не вживане визначення, яке яскраво ілюструє ставлення держави до інвалідів у нашому суспільстві, – державний тероризм. Одна з його метод: використовуючи Закон України «Про звернення громадян» можна писати наклепи в усі контролюючі державні структури.
Саме це трапилось із нашими закладами. Один генерал ще три роки тому поклав око на приміщення, яке нам передав район для організації реабілітаційної та освітньої роботи з інвалідами. У лютому 2006 року він влаштував самозахоплення приміщення. З великими складнощами нам удалося його виселити. І тоді, починаючи з березня і по сьогоднішній день, він розіслав по всіх інстанціях наклепи, внаслідок чого нас більш як 40 разів перевіряли чи не всі існуючі контролюючі органи.
Прикро, що потурає цьому начальник міського Головного управління комунального майна, який відмовляється погодити звичайний договір про спільне обслуговування інвалідів у одному приміщенні двома цими закладами. Через це спеціалізована школа «Славія» не може повноцінно надавати загальну середню освіту дітям-інвалідам. І все це відбувається у час, коли з усіх трибун проголошують пріоритетність соціальних програм та підтримку інвалідів.

Ірина КРОШКО, голова Українського конгресу інвалідів, консультант Комітету Верховної Ради України з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів