Євген Є. у компанії «русскіх баб»

Назва літературного «супердебюту» загадково-напіванонімного автора Євгена Є. – зразково-показова – «Гра на роздягання». Згодом він, натхненний успіхом, написав «Гра на роздягання-2». Це нагадало мені рекламу про наймоднішого нині у Києві стрип-бару, де процес роздягання відбувається «відразу на двох сценах».

Цього Євгена Є. і названо вчора переможцем у номінації «найкращий крутий детектив» в Україні. «Крутий» – це де найбільше трупів? Недарма ще один опус «найкрутішого детективщика» має назву: «Мій тато – кілер».
Редакція альманаху «Детективи» і «Конгрес літераторів України» за опитуванням  видавців (яких?) визначила найпопулярніші детективи минулого року. Щоправда, ніхто з присутніх на прес-конференції не міг пояснити, хто ж конкретно брав участь в опитуванні і як узагалі воно відбувалося. Одним словом, відбувалося те в детективному дусі «тайной, покрытой мраком» є джерела надходження коштів для преміального фонду конкурсу на кращий детектив – а гроші немаленькі: один головний приз – 25000 гривень! Мало того, «конгресмени-літератори» оголосили про створення Клубу детективів, засідання якого відбуватиметься у «Прем’єр-палаці».  Круто! – сказав би Євген Є.
Оголосили переможниць і в номінації «Русскіє баби» – серед російських письменниць-детективниць. Це кілька авторок, твори яких найбільш «продажні». Чи не подумали організатори, що назвою номінації можна образити жінок? Лідером продажу серед зарубіжних авторів визнали «Код да Вінчі» Дена Брауна. Українці ощасливлять модного автора тим, що передадуть йому нагороду – «золоту люльку Холмса». Ото порадіє пан Ден!
Номінації для українських – за географією-територією – авторів придумано зокрема такі: найкращий інтелектуальний  та політичний детектив року. Головний приз і премія імені Володимира Винниченка нікому не дісталася. Між іншим, в Україні вже тривалий час існує  премія імені цього письменника, яку присуджує Український фонд культури.
За найкращий дебют року редакція альманаху вручить Антоніні Доміан 10 тисяч гривень. Удвічі менше одержав Влад Запруднов за найкраще детективне оповідання. Про «найкрутішого детективщика» я вже згадувала.
Масову українську культуру треба плекати. Але ж не утверджувати мову «блатняка і попси» – про це говорилося на прес-конференції. Попри добрі наміри і декларації, чи не стане новоспечений конкурс ще однією спонукою для пропаганди нецензурщини та криміналітету?