Субсидії призначатимуть аж до весни

Зазвичай повідомлення про сплату житлово-комунальних послуг за місяць, що минув, приходять до киян у перші дні наступного. Напередодні ж тривалих свят, як нині, у попередні роки двірники та інші працівники жеків розносили платіжки, як їх звикли називати громадяни, ще раніше. Нині ж вийшла певна затримка.

Як пояснив директор Головного інформаційно-обчислювального центру (ГІОЦ) Києва Андрій Кубічко, трапилося це не з вини установи, яка з 1997 року централізовано забезпечує все місто необхідною кількістю платіжних документів. Причиною, за його словами, стало те, що нові тарифи надійшли лише 4 січня. Тому й районні відділи субсидій затримались із поданням необхідних даних до Центру. А без цього ніяк не можна, бо, як розповів Андрій Іванович, у платіжках вказуються суми: повних нарахувань за новими тарифами, призначеної субсидії та передбачені до сплати громадянином. Ціни на комунальні послуги, за словами директора ГІОЦ, зросли у 3,09 раза. Це не стосується «хрущовок», житла барачного типу та деяких інших, квартплату в яких встановлено спеціальним розпорядженням міського голови.
Безпосередній друк платіжок Головний центр розпочав зранку в понеділок,  і продовжував це робити навіть уночі. Тому вчора паралельно з друкуванням розпочалося розвезення вже готових документів замовникам. Протягом вівторка платіжки надійшли до жеків Голосіївського, Оболонського, Подільського та Солом’янського районів. До кінця тижня, запевнив директор, вони будуть готові для всього міста й доставлені за призначенням.
Щодо того, чи всім громадянам, які звернулися, вже встигли нарахувати субсидії, пан Кубічко відповісти не зміг і порадив звернутися з цього приводу до Головного управління соціального захисту населення КМДА, яке має координувати цю роботу. Там теж остаточної цифри назвати не змогли, бо, за словами першого заступника начальника управління Тетяни Костюренко, вона постійно змінюється, адже відділи субсидій нині працюють щодня й допізна, аж поки не приймуть усіх, хто до них звертається. Окрім того, тепер, отримавши платіжку, дехто, можливо, знову звертатиметься, аби підкоригувати вже визначену суму, тому кількість киян, яким призначають субсидії постійно збільшується.
Начальник відділу управління, який безпосередньо опікується субсидіями, Ірина Царук просила наголосити, аби ті, хто отримає платіжку із повною новою сумою квартплати, не хвилювалися. Бо якщо вона перевищує 20 відсотків суми доходу сім’ї, то слід звернутися за призначенням субсидії і тоді зроблять перерахунок у січні й за грудень. В управлінні наголосили, що заборгованість за комунальні послуги за попередній період не стане перепоною для призначення субсидії на нові тарифи, а також нагадали, що субсидії з 1 грудня призначатимуться аж до 28 лютого включно.