Нам цікава думка росіян

За останні місяці відчутно знизилася частка росіян, які негативно оцінюють російсько-українські відносини. Такого висновку можна дійти на основі соціологічного дослідження фонду «Громадська думка». Так, у березні таких серед росіян було 74%, у червні – 64, у серпні – 59, а в грудні – 50%. Із 9% в березні до 19% в грудні зросла частка тих, хто визнає відносини двох країн «хорошими».

Водночас, дві третини росіян, які вважають відносини Москви і Києва поганими, звинувачують у цьому, переважно, українську сторону, близько чверті – вважають, що обидві країни винні  однаковою мірою. Основну відповідальність на Москву покладають лише 1%. 60% російських респондентів, як і раніше, вважають, що Україна більше прагне до зближення з країнами Заходу, ніж з РФ, хоча за останні півроку така думка стала менш поширеною на 9%. Утім, частка тих, хто вважає, що Україна більше тяжіє до зближення з Росією, залишається практично незмінною – нині так думають 14% опитаних. Протягом року відчутно і неухильно знижувалася частка російських громадян, які впевнені в прагненні Москви до зближення з Києвом: у січні – 56%, в червні – 50%, нині – 46%.
При цьому кількість тих, кому важко оцінити позицію влади РФ і тих, хто вважає, що вона не прагне до зближення з колишньою «братньою республікою», змінюється незначно: зараз так вважають 20% опитаних соціологами.
Ще п’ять років тому більшість росіян – 56% – у принципі хотіли б, щоб Україна і Росія об’єдналися в одну державу. Проте за минулі роки частка тих, хто поділяє цю установку, зменшилася удвічі – до 27%. Нині навіть серед відносно немолодих громадян (55 років і старше) її підтримує меншість – 42%, тоді як серед молоді – всього 18%.
Водночас частка тих, хто вважає, що відносини з Україною мають бути «такими ж, як з іншими країнами», досягла 23% (у 2001 році так вважали тільки 7% росіян), а кількість прихильників «проміжного» варіанту («відносини повинні бути, як у двох незалежних держав, але з відкритим кордоном, без віз і митниць») – зросла до 39% (з 30% в 2001 році).