Володимир Путін: «Красиво у вас тут»

Президент Росії Володимир Путін і ще вісім московських високопосадовців учора побували в Києві. До складу української делегації входили дванадцять державних мужів на чолі з Віктором Ющенком.

Таке широке представництво достойників з обох сторін вже свідчило про те, що питань для обговорення було підготовлено чимало – кордони на суші, на морі і у Керчинській протоці; нафта й газ; СОТ, ЄС, НАТО і ЄЕП; російські моряки в Криму; військово-технічна і торгово-економічна співпраця; освітні й культурні взаємини тощо.
Російські гості запізнилися на дві години, якщо орієнтуватися за дипломатичним протоколом. А політологи стверджують, що – на два роки. Створена ще після Помаранчевої революції Міждержавна двостороння комісія Ющенко – Путін довчора не зазіхала на найвищому рівні. Візит Путіна відкладали двічі, нібито через політичну нестабільність між гілками української влади. Хоча проблема, мабуть, не в цьому. Адже Ющенко і Янукович «примирилися» лише позавчора і, схоже, ненадовго.
Як зазначають окремі оглядачі, Путін вичікував ясності у питанні, хто ж в українському двовладді старший – президент чи прем’єр. Отож і приїхав нарешті побачити це на власні очі. «Я впевнений, що Путін приїхав як господар. Це демонстрація підведення остаточної риски під реваншем», – вважає народний депутат Микола Катеринчук. Він вбачає у візиті «яскраво виражений імперський характер». А Олександр Турчинов сподівається таки, що після візиту «Росія дивитиметься на Україну не як на проблему, а як на сусіда». Й дійсно – політика політикою, а економіка вимагає стабільності і взаєморозуміння: за цей рік товарообіг Росії з Україною зріс на 19 відсотків (20 мільярдів доларів), 15 відсотків російського експорту йде через нашу державу до Європи. Усе це потребує частіших міждержавних контактів. Натомість пауза між ними  затягнулася. Ющенко і Путін, за інформацією «ForUm», спілкувалися цього року лише по телефону, п’ять разів, востаннє ще 22 серпня. Щоправда, з президентом Росії у вересні бачився Віктор Янукович, а у жовтні в Кремль їздив Олександр Мороз.
Учора з Путіним нарешті поспілкувалося
ширше коло українських держпосадовців. Зі складу делегації Януковичу навіть не вдалося викреслити прізвища Бориса Тарасюка, який значився в списках таки міністром. Хоч в аеропорту гостей зустрічав все ж Володимир Огризко, перший заступник Тарасюка, якого в Кабміні вважають в.о.міністра.
Крім державних посадовців, російських гостей зустрічали у «посиленому режимі» співробітники МВС, СБУ, Держохорони, ДАІ. Проявили активність також проросійські і антиросійські політичні сили. Прогресивні соціалісти скандували «Україна, Білорусь, Ро-
сія!» Представники ж
УНА-УНСО, «Свободи» та Молодіжного націоналістичного конгресу рекомендували вітренківцям «поцілувати російському царю одне місце». А від Путіна націоналісти вимагали визнати Голодомор геноцидом і взяти відповідальність за жертви часів СРСР, оскільки Росія – правонаступниця Союзу. Отож перед Секретаріатом Президента мітингуючі спільної мови не знайшли. Чи панувало взаєморозуміння на високих переговорах у самому СП, на час, коли готувався до друку цей матеріал, було невідомо. Знаємо лише, що перші хвилини зустрічі Путіну сподобалися. «Красиво у вас тут», – заявив він, прибувши на Банкову. «Я радий вітати вас у Києві», – а це перші, після поданої руки, слова Ющенка, промовлені по-російськи.