Фонд Ковалевих поцінував літераторів

У Будинку вчителя вручали нагороди Фонду ім.  Лесі та Петра Ковалевих.

Цього року їх отримали Василь Ґабор – перше місце за антологію української «жіночої» прози та есеїстики другої половини ХХ – початку ХХІ століття «Незнайома». Про кожну з  тридцяти авторок є біо-бібліографічні довідки. У збірнику зокрема представлено твори Лесі Демської, Софії Майданської, Марії Матіос, Оксани Пахльовської, Людмили Таран.
Другу винагороду здобула почесна членкиня Союзу українок Михайлина Коцюбинська за двотомник «Мої обрії». У цих томах зібрані літературні портрети, статті про Івана Світличного, Євгена Сверстюка, Віру Вовк, Василя Стуса.
Третім  назвали Олександра Ірванця  та його збірку «Лускунчик», до якої увійшли вірші та шість п’єс.
Нагороди переможцям вручила пані Софія Геврик, заступниця голови Спілки українок Америки. Вона розповіла про історію створення Фонду ім. Лесі та Петра Ковалевих.
– Леся та Петро не були в Америці багатими вельможами. Найвагоміший капітал цих скромних людей – національний дух, велика віра в майбутнє України. Святкуючи 1965-року  піввіковий ювілей свого вінчання, подружжя Ковалевих вирішило створити фундацію, яка допомагала б письменникам  та науковцям писати художні твори та наукові праці в державотворчому сенсі. Згідно із заповітом, відсотки фонду мали призначатися як нагороди за наукові та літературно-історичні твори. Виконавцем та опікуном свого благородного задуму вони призначили бути Союзові українок Америки.
На вечір прийшли почесна голова Союзу українок Атена Пашко, народні депутати Лілія Григорович та Лесь Танюк. Лауреатам дарували квіти, для них звучали українські народні пісні.

Наталя Осадча