Сюжети закулісся

Сьогодні перший день новорічної казки «Чарівний годинник» на Головній ялинці держави: 4 вистави щодня (о 9-й, 12-й, 13-й та 18.00) відбуватимуться у Національному палаці мистецтв «Україна» з 23 грудня 2006 року по 14 січня 2007-го.

А ми з фотокореспондентом Григорієм Кублановим побували тут позавчора, коли майже порожніми були і зал, і сцена, – учасники дійства ще тільки сходилися на першу зведену репетицію. Тендітна дівчина щось мудрувала голкою над краєм вузького голубого полотнища, яке звисало зі стелі. Познайомились. Вона, двадцятичотирирічна Альона Дахновська, таки швачка: забезпечує одягом власного виробництва свою родину. Але насамперед – повітряна гімнастка. Цілу ніч не зімкнула очей: прийшла в палац «Україна» ще звечора, о 21-й, коли робітники розбирали декорації попереднього концерту. І до ранку разом із друзями-артистами із невеличкої циркової групи підвішували різні страхувальні пристосування. Щоб потім не хвилюватися за безпеку свого номера.
Альона Дахновська прийшла на репетицію із п’ятирічною Марійкою. Донька – теж учасниця дійства. Дівчинка у складі дитячого спортивно-танцювального ансамблю «Пульс» вперше в житті танцюватиме на сцені (та ще й на головній у країні!) в новорічних виставах. Мама вже приготувала Марійці подарунок під домашню ялинку – мобілку. Донечка не просто мріяла про неї. Задля цього виконала мамину умову: навчилася читати, писати і вже навіть друкує на комп’ютері.
Другокласниця київської школи №106 Людочка Винничук зустрілася нам у сріблястому костюмі Нового 2007-го року. У кінці казкової вистави вона виїжджатиме на сцену верхи на поні. Улюблені Людині звірі й птахи – кінь, кролик, лось і сова. Під ялинкою мріє знайти клітку з папугою, а для трирічного братика Саші покладе туди паперового кролика, якого зробить сама.
Молодий Дід Мороз (це вже його третя ялинка у палаці «Україна») Дмитро Юрченко – родом із Прилук на Чернігівщині. У справжнього Діда Мороза вірив до десяти років. І вважав вигадкою розмови у школі, що той, який приходив у першому класі до нього додому, – насправді переодягнена в костюм Діда Мороза його вчителька…
Ось такі  вони – кілька сюжетів закулісся новорічної казки «Чарівний годинник», яку підготували і дорослі й діти для 250 тисяч юних українців з усієї країни.
Вже за годину до спектаклю маленькі гості палацу «Україна» і їхні батьки опиняться у вирі великої розважальної програми у фойє (тут можна придбати і карнавальний костюм, вартістю від 50 до 100 грн.).
На другому поверсі на бал-карнавал запрошуватиме Царівна Зима. На третьому – можна стати учасником різноманітних конкурсів, караоке, хороводів, ігор, розіграшів і одержати за перемогу призи і подарунки. А вже що відбуватиметься на сцені із яскравими декораціями, лазерними та димовими шоу, фонтанами, повітряними кулями, мильними бульбашками... Там з’являться і собачки, дикобрази, поні, коні, страуси, лами і навіть верблюди...