«Процес настільки прозорий…»

Найзапекліші політичні баталії знову перемістилися із Верховної Ради до Київради. Протистояння більшості й опозиції отримало новий розвиток. Окрім тарифного питання, тепер суперечки викликає ще й земельне. Ось як висловлюються з   приводу конфлікту представники різних політичних сил.

В усьому винен Лазаренко в спідниці

Леонід Черновецький, Київський міський голова:
– Усі рішення, які голосувалися в Київраді, проходили через комісії, довго вивчалися депутатами. Дивилися, щоб, не дай Боже, земля не була в зеленій зоні, щоб це не заважало людям, котрі поруч живуть. Те, що відбувалося в Київраді, – чисте хуліганство, я б назвав його бандитизмом. У Кримінальному Кодексі це формулюється, як дії, спрямовані на залякування. Крім того, що вони завдають фізичного збитку, вони ще й шкодять здоров’ю. Ви побачили, що відчуває людина, на яку направляє сирену народний депутат.
99 відсотків присутніх тут депутатів Верховної Ради я не бачив. Це – бійці революції. Вони хотіли продемонструвати, що ми не можемо провести сесію. Проте ми її успішно провели й за всі рішення я нестиму персональну відповідальність.
За всім цим стояла одна-єдина людина, яку я називаю Лазаренком у спідниці – пані Тимошенко. Я хочу сказати, що не можу домовлятися з людьми, за злочинами яких колись спостерігав своїми очима впродовж багатьох років. Я можу домовлятися тільки з людьми, які мають відповідну  репутацію й виконують домовленості.
Час «Ч» буде
у вівторок
Олексій Омельяненко, депутат Київради, голова фракції Партії регіонів:
– Чому сесія Київради все-таки вирішила розглядати земельні питання, а не ті, на яких наполягала опозиція?
– Наші опоненти завжди наполягають, щоб усі дотримувалися регламенту. Ми дійсно маємо дотримуватися регламенту й розглядати ті питання, що заплановані для сесії. За два місяці, поки сесію блокували, їх не розглядали. Протягом цього часу вони настільки вже проштудійовані, що ні в кого не виникає питання, що відводити, як відводити і для кого. Навіть на сайті Київської міської державної адміністрації їх уже надрукували й показали, яка фірма відводить той чи інший майданчик і з яким призначенням. Це настільки прозорий процес, що вже навряд можна його зробити прозорішим.
– Невже не можна знайти спільну мову з опозицією?
– Вони мабуть настроєні, щоб постійно зривати сесії й не давати нам працювати. Якщо не буде компромісних пропозицій, то про яке врегулювання можна говорити. Тільки от кияни від протистояння точно не виграють. Минулого разу, коли на сесії вимкнули мобільні телефони, опозиція говорила про використання спецзасобів. Зараз вони самі послуговуються ними у сесійній залі.
Ми показали, що готові до порозуміння. Пішли на їхні умови, розглянули їхні питання, обговорили. Але ці дії опозиції показують, що вони не готові до жодного обговорення.
– Якого обороту набуло тарифне питання?
– Ми буквально на днях збиралися з цієї теми. Є низка питань, які й ми хотіли б поставити Анатолію Голубченку. Якщо його відповіді нас задовольнять, то рухатимемося далі.
Ми максимально скоротили терміни, щоб до 28 грудня встигнути підготувати відповідне рішення. Гадаю, що корекція тарифів таки буде. Які її обсяги, можна буде сказати у вівторок. Вівторок – час «Ч» у цьому питанні.
 
Більшість приречена на розвал
Анатолій Семинога, народний депутат України, БЮТ:
– Опозиція виступає проти розгляду земельних питань. А які питання доцільно було б обговорювати замість них?
– На мою думку, нині передусім потрібно або скасувати підвищені житлово-комунальні тарифи, або призупинити дію відповідного розпорядження, бо воно оскаржене прокуратурою і судом. Це було б логічно. А друге рішення – щоб усі земельні питання розглядали лише на аукціонах. На жаль, мер на це не погодився.
– Більшість стверджує, що ділянки, які зараз розглядаються, були відчужені раніше, до затвердження положення про аукціони. Що робити у цьому випадку?
– Треба було створити комісію й розібратися з кожною земельною ділянкою. Одні доцільно направити на аукціон, другі – на викуп, треті – на оренду тощо. А не одразу дерибанити всі понад дві сотні ділянок таким чином, як це відбувається.
– Чи планує опозиція знову оскаржити легітимність засідання Київради 21 грудня так само, як це  було зроблено минулого разу?
– Ми обов’язково оскаржуватимемо ці рішення в суді. Тому, що вони ухвалені з грубим порушенням регламенту, здорового глузду й законів України.
– На наступному засіданні очікується розгляд столичного бюджету на 2007 рік. Як діятиме опозиційне об\'єднання у цій ситуації?
– Якщо бюджетний процес проходитиме в нормальному руслі, без порушень регламенту, то ми братимемо в ньому активну участь, обговорюватимемо його, відстоюватимемо інтереси киян, особливо в соціальній сфері.
– Яким, на вашу думку, є  майбутнє такого конфлікту в Київраді?
– Я переконаний, що ця більшість приречена на розвал і дострокові вибори. Команда, яка намагається роздерибанити Київ, може нічого не залишити прийдешнім поколінням. Тому ми оголосили проведення міського референдуму з приводу відставки мера й перевиборів депутатів Київради. Боротимемося до кінця й наступного року матимемо нову владу в місті Києві.