Тарасюк і Костенко рухаються назустріч

Українську народну партію Юрія Костенка і Народний рух України під проводом Бориса Тарасюка й досі називають двома частинами чи крилами колись єдиного Руху. Хоча з часу «розкольницького з’їзду» минуло вісім років.

Нині «два Рухи» знову оголосили про об’єднання. Спершу – в єдиний блок. Проте «об’єднальна» декларація,  яку за дорученням спільного засідання політрад обох партій підписали Костенко і Тарасюк, має промовисту і перспективну назву – «Про відновлення організаційної єдності». Цей документ передбачає створення ради двох партій, до якої увійдуть по шість представників від кожної. Рада засідатиме щомісяця, а то й частіше. НРУ-УНП спільно проводитимуть політичні акції, їхні лідери разом підписуватимуть усі партійні заяви і звернення, а на всі наступні вибори йтимуть «як одна політична сила».
І Костенко, і Тарасюк – однозначно заявили, що ця декларація – перший етап об’єднання НРУ і УНП в єдину, як колись, партію. Процес «відновлення єдності»  відбуватиметься на паритетних засадах. Навіть на спільному засіданні, де підписували перший спільний документ, лідери отих партій головували по черзі. Вони закликали однопартійців-депутатів місцевих рад відтак об’єднуватися в спільні фракції.
УНП і НРУ також звернулися до всіх національно-демократичних сил із закликом сформувати потужний блок, праве крило опозиції.
– Це дуже важлива подія для нас, бо до неї ми йшли дуже довго, – заявив Борис Тарасюк. І справді «дуже довго» – вісім років, аж доти, поки УНП вперше стала позапарламентською партією, набравши на минулих виборах 1,8 відсотка голосів на увесь Блок Костенка – Плюща. НРУ  тим часом потрапив до Верховної Ради у блоці «Наша Україна». Якби не цей виборчий урок, то, можливо, лідери НРУ і УНП й не згадали б, що колись єдиний Рух був найпотужнішою силою в Україні. Після комуністів.
Тим часом колишній рухівець, вихованець «партії Чорновола», перший лідер «Молодого руху» В’ячеслав Кириленко може очолити парламентську фракцію «Наша Україна». Президія Народного союзу «Наша Україна» одноголосно запропонувала його кандидатуру на розгляд засідання фракції. З огляду на це, не виключено, що навесні Кириленко може посісти й крісло голови ради НСНУ, яке нині займає керівник президентського секретаріату Віктор Балога.

Водночас

А в інших правих партіях, на жаль, тривають розколи. Від УРП «Собор» Анатолія Матвієнка остаточно відокремилася група Левка Лук’яненка. Останні створили «Українську республіканську партію Лук’яненка»,  яку очолили сам Левко Григорович – як почесний голова – і колишній член КУНу Сергій Жижко. Чорна кішка пробігла між Матвієнком і Лук’яненком ще перед виборами. Анатолій Сергійович повів «Собор» від БЮТ до «Нашої України», а Левко Григорович наполягав залишитися у блоці Юлії Володимирівни.