Дитина прямує за кордон…

Повідомлення з прикордонного пункту пропуску, що в Київському міжнародному аеропорту «Бориспіль», нагадують якщо і не бойові зведення, то принаймні сигнали тривоги.

Особливо стосується це виїзду за кордон дітей. Так, під час здійснення прикордонного контролю пасажирів рейсу «Київ – Барселона» через державний кордон України не пропустили групу дітей-сиріт із семи осіб віком від 6 до 14 років. Вони слідували на відпочинок до Іспанії на запрошення благодійної асоціації. Можна собі лише уявити, яким ударом це було для школярів – адже для сироти виїзд за межі дитячого будинку подія далеко не рядова. Але закон є закон, і прикордонники повинні його дотримуватися. А тому, за відсутності дозволу встановленого зразка на виїзд дітей за кордон і погодженого з місцевими органами влади списку групи, діти на літак рейсу № 995 не потрапили. Утім, вони все-таки відправилися на відпочинок, трохи пізніше.
Прокоментувати ситуацію оглядач «Вечірки» попросив начальника управління прикордонного контролю та реєстрації Держкомкордону України генерал-майора Віталія Антонюка.
– Напередодні Новорічних і Різдвяних свят, – сказав Віталій Георгійович, – збільшується потік громадян, які відлітають чи виїжджають за кордон. Тож хочу нагадати, що стаття 313 Цивільного Кодексу України визначає: фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Водночас фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі нашої країни. Тож усі необхідні документи мають бути в наявності під час паспортного контролю. У конкретному випадку ви вже самі й назвали документи, які не були представлені на паспортний контроль. Тільки-но представляється необхідний документ, дитина отримує дозвіл на виліт за кордон одним із найближчих рейсів. Сироти, які виховуються в дитячих будинках, мають надавати оригінали або нотаріально завірені копії свідоцтва про смерть батьків, рішення суду про позбавлення батьківських прав, рішення суду про визнання батьків особами недієздатними.
– Віталію Георгійовичу, нині деяких юних українців усиновлюють іноземні громадяни…
– Усиновлені іноземцями діти – громадяни України – виїжджають за кордон разом з усиновителями за паспортами (свідоцтвами про народження) громадянина України для виїзду за кордон. Одним із підтверджень законності виїзду є рішення суду про усиновлення…
В Україні 2006 року не пропущено за рубіж більш як 7200 дітей. Левова частка цієї цифри  – рішення посадових осіб прикордонної служби. Через неправильно оформлені документи. Але трапляються, скажімо, у тому ж міжнародному аеропорту «Бориспіль» й інші випадки. Наприклад, тут було припинено спробу виїзду 15-літньої українки до Об’єднаних Арабських Еміратів у супроводі двоюрідної сестри, яка везла її для роботи начебто в модельному агентстві. А ще було припинено спробу виїзду 11-річної українки до Італії. Прикордонникам відомо, що то за модельні агентства і танцювальні колективи. Тож прикордонне відомство просить громадян повідомляти про виїзди неповнолітніх, що плануються, за багатоканальним телефоном: 271-88-88.