Руслана у ролі Шерлока Холмса

Руслана і «Віа Гра» – перші серед українських виконавців, кому платять гроші за те, що їхня музика звучить у магазинах і закладах громадського харчування за кордоном.

Ідеться наразі лише про одну країну – Нідерланди. Але і це – велике досягнення українського шоу-бізнесу. Воно стало можливим завдяки активній діяльності Української ліги музичних прав, яка уклалала договір із нідерландською організацією «Sena».
Українська музика стає все більш популярнішою за кордоном. У Східній Європі слухають «Гайдамаків», у Китаї – «Віа Гру», в Росії – «Океан Ельзи». «Після «Євробачення» я більше часу проводжу за кордоном, ніж в Україні, – каже Руслана. – Скажімо, тільки минулого тижня відвідала Берлін, Москву, Нью-Йорк, Чикаго, Торонто. Мушу зазначити, що часто там чую українську музику». У В’єтнамі місцева співачка переклала «Дикі танці» в’єтнамською мовою. Оформила відповідні авторські права. «Такі відрахування дають змогу розвиватися мені як музиканту, – запевняє Руслана. – Наприклад, робити записи на студії у Маямі».
Олегу Скрипці кажуть: ви й так заробляєте концертами, навіщо вам ще й ці роялті (процентні відрахування за використання і продаж творів. – І. Ч.)? Музикант відповідає: «Журналісти дорікають, що Стінг має кращі пісні, ніж «ВВ». Але у мене через концерти просто немає часу на те, аби створювати якіснішу музику. Не вистачає часу на творчість».
У США роялті складають шість відсотків ВВП. Росія торік зібрала мільйон доларів відрахувань за використання творів мистецтва. Українська ліга музичних прав – лише п’ятсот тисяч гривень, але цього року планує збільшити суму до двох мільйонів гривень. Охоплено лише п’ять відсотків ринку.
«Голландці дивуються, що мені невідома точна кількість кафе в Україні, – розповідає директор Ліги Олексій Гуменюк. – А у нас справді нема такої статистики». Каже, дуже важко пояснювати директорам магазинів і розважальних закладів те, що за музику, яка в них лунає, потрібно платити.
Руслана планує доопрацювати у Верховній Раді закон про авторські і суміжні права, на основі якого діє Ліга, бо йдеться про мільйони гривень. «Зрозумійте: українська музика не побирається, не стоїть із простягнутою рукою, – пояснює Руслана. – Вона здатна заробляти гроші і має для цього великий потенціал. Просто необхідно створити цивілізовані умови, в яких наші музиканти зможуть гідно жити й творити. Я буду Шерлоком Холмсом: їздитиму по світу і слухатиму, де саме і в яких обсягах звучить наша музика».