Українці в Кубкові УЄФА

Наші команди ніколи не мали вагомих здобутків у цьому турнірі. «Динамо» двічі вигравало Кубок кубків і тричі доходило до півфіналу Кубка чемпіонів. Чвертьфіналістами були «Шахтар»  і «Дніпро»: гірники – в змаганнях володарів національних кубків, дніпряни – в чемпіонських перегонах. А в Кубкові УЄФА далі однієї восьмої фіналу не проходив ніхто.

Заваров і Шершун. Однак українці зазначені в реєстрах переможців і цього представницького континентального турніру. Мова про наших легіонерів. Олександр Заваров, один з найперших українських футболістів європейського рангу, виграв Кубок УЄФА з італійським «Ювентусом». А Богдан Шершун, хлопець з Хмельницького, який зажив слави в Дніпропетровську, зійшов на континентальний п’єдестал пошани разом із російським ЦСКА. В обох є й інша спільна подробиця: ні Заваров, ні Шершун участі в єврофіналі  не взяли. Так склалася їхня спортивна доля. «Ювентус», який в травні 1990 року взяв гору над іншим італійським клубом – «Фіорентиною» (3:1 і 0:0), послугами українця не скористався, бо той був травмованим. А ЦСКА не задіяв нашого молодого співвітчизника з іншої причини: Шершун утратив місце в основному складі. Тому й спостерігав Богдан за матчем проти  португальського «Спортинга» з лави запасних. Оскільки москвичі перемогли – 3:1,  то й українець отримав заповітну медаль. Звісно, і Заваров, і Шершун узяли участь в єврозмаганнях на більш ранніх турнірних стадіях.
Лужний. Окремо варто згадати успіх одного з найавторитетніших футболістів київського «Динамо» всіх часів. Олег Лужний дістався фіналу Кубка УЄФА з англійським «Арсеналом».  Гармаші на шляху до вирішального матчу впоралися з авторитетними суперниками: французьким «Нантом», іспанським «Депортиво», німецьким «Вердером» і французьким «Ресингом». І вагомий внесок у цю справу зробив українець. Але на фінал Олег  Лужний так і не вийшов.  «Арсенал» і турецький «Галатасарай» в ігровий час  найсильнішого не виявили. А в серії післяматчевих пенальті фортуна посміхнулася туркам. І в українській скарбниці міжнародних відзнак з’явилося ще й «срібло» Кубка УЄФА.
Воронін і Калиниченко. Будуть наші співвітчизники в зарубіжному легіоні й на весняній частині нинішнього розиграшу другого за престижністю континентального призу. Максим Калиниченко пробився на стадію стикових двобоїв із російським «Спартаком», а його колега з національної команди України Андрій Воронін – з німецьким «Байєром». Їхні клуби до когорти  беззаперечних фаворитів не належать. Але спроможні «вистрілити» – як згаданий вище російський ЦСКА чи іспанська «Севілья», чинний володар Кубка УЄФА. Правда, участь українців у весняних баталіях не гарантована. Бо обидва можуть розпрощатися зі своїми нинішніми командами уже найближчим часом. У Вороніна завершується термін угоди з «Байєром», і його наполегливо сватають до шотландського «Селтика».  Калиниченко, навпаки, зв’язаний контрактом із «Спартаком» ще на два роки. Проте  сталого місця в основному складі він не має. Зрозуміло, це футболіста з іменем і досвідом виступу на світових фіналах  не може задовольнити. Подейкують, у послугах Калиниченка зацікавлені київське «Динамо» та дніпропетровський «Дніпро». Тож не виключено, що континентальну славу для України навесні виборюватиме лише «Шахтар». Із бразильцями, румунами та хорватами в основних ролях.