Дива лазерного живопису

А якщо замість пензля дати художнику лазер, а замість яскравих фарб запропонувати дифракційні решітки і поляризаційну призму, замість мольберта поставити перед художником рір-екран, а тишу наповнити космічною музикою, то він стане незвичайним майстром – світлооркестрантом. Людиною, яка здатна володіти звуком і лазерними променями світла.

«Ви забудете про те, що ваше тіло має вагу, об’єм і перебуває на твердій поверхні», – такі відчуття глядачам шоу «Лазерний живопис» театру Lux Aeterna, що відбудеться завтра в Київському планетарії, обіцяє художник Тарас Воротняк.
Художники, які «малюють» лазером, –  Тарас Воротняк, Олександр Касьян та Аттіла Куруц – уже упродовж багатьох років створюють свої картини. А фотохудожник Володимир Гончарук допомагає відобразити їхню творчість на фото. Головні «актори» в лазерному театрі – світло і звук. Примусити їх створити нереальні космічні або казкові образи в прямому сенсі слова – то вже справа техніки. Оптичні прилади, які театр Lux Aeterna використовує в своїх виставах, збиралися вручну й існують в єдиному примірнику.
«Навколишній світ народився від світла і звуку, – вважає керівник проекту Данило Фрідман. – Зокрема, і люди, як невід’ємна частина цього світу. Тому майбутнє за новим синтетичним мистецтвом – мистецтвом художнього звуку і художнього світла».