За 15 гривень–«газировка»

У магазинах, як і годиться перед Новим роком, пляшка шампанського чи не один з найходовіших товарів. Ціни на нього різні. «Кусючі» – для вибагливих гурманів. Залежать вони й від «розкрученості» виробника, якості та місця розташування супермаркету чи магазину.

Найдорожче шампанське, звісно, у центрі столиці. Скажімо, у винному відділі, що на першому поверсі ЦУМу, пляшка найпопулярнішого в народі «Советского» напівсухого коштує 18 гривень, артемівського білого – 24, червоного – 26, одеського ігристого від 17 до 21 гривні. Мускатне потягне від 42 до 60 гривень за пляшку, українське – 17 – 22, золоте – 23, кримське – 50-80, новосвітське червоне з голіцинських погребів – 37, а біле – 49 грн. Полюбляєте французьке? Насолоджуйтесь, якщо спроможні за пляшку заплатити 400 або й 1100 гривень.
 У «Сільпо» та «Фуршеті» на Виноградарі та Нивках шампанське дешевше на 3 – 5 гривень. Скажімо, «Советское» тут коштує 15 гривень. Однак французького на цих полицях ви не знайдете. Найдешевше, без торговельних накруток, можна придбати в магазині на території Київського заводу шампанських вин. Проте там треба постояти в черзі. Нині беруть там напій ящиками не лише звичайні покупці, а й оптовики. Дешевше, ніж у супермаркеті, можна придбати в оптових магазинах-складах за наявності дисконтної картки. Хто візьме ящик, той отримає ще пляшку безплатно.
Тож яке шампанське купувати, щоб було і недороге, і якісне?
– За п’ятнадцять гривень натурального шампанського не буває в природі! То звичайна «газировка». Тобто, напій виготовлено не класичним способом, технологія якого розрахована на три роки, а швидким та дешевим. До вина, яке «визрівало» всього місяць, запустили газировку, – допоміг розібратися в тонкощах виробництва шампанського менеджер однієї з відомих столичних виноробних компаній Олексій Зіневич. – До такого способу виробництва, зазвичай, вдаються підприємства під час найбільшого попиту. Зате виробники «голіцинських» напоїв тримають марку якості. Але це шампанське у вітчизняній торгівлі не представлено широко, бо має на це квоту. До того ж більша частина його експортується.