Київ – без «Хрещатика»

Найгірші припущення та передбачення, на жаль, стали реальністю – столична громада втратила муніципальний банк «Хрещатик». Бо минулої п’ятниці, 15 грудня, минув останній день викупу КМДА додаткової емісії цієї фінансової установи.

Хоча, окрім невтішних передбачень недоброзичливців нинішньої міської влади, ніщо не віщувало таких неприємностей. Адже Київська міська рада вирішила викупити додаткову емісію акцій банку, передбачивши необхідні 148,5 мільйона гривень у спеціальному фонді міського бюджету. Але вся біда в тому, що цей фонд наповнюється за рахунок продажу землі. Проте останнім часом, за словами начальника Головного фінансового управління Київміськадміністрації Віктора Падалки, «аукціони не проводяться і земля не продається». Тому КМДА до визначеного терміну так і не внесла коштів на викуп додаткової емісії.
Нагадаємо, що акціонери банку на зборах 31 серпня вирішили збільшити статутний фонд банку на 290 мільйонів гривень до 540 мільйонів шляхом додаткового випуску акцій. На 1 липня 2006 року 51,16 відсотка акцій банку «Хрещатик» контролювало Головне фінансове управління Київської міської державної адміністрації, 34,22 – закрите акціонерне товариство «Укрфінком». Тепер ситуація докорінно змінилася.