Замість «Таврій» – гроші

До кінця цього року Міністерство фінансів здійснить перерозподіл коштів, передбачених Держбюджетом-2006 на повернення знецінених заощаджень громадян.

Постанову про це ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів України минулого тижня.
Як повідомили в урядовій прес-службі, визначені нові напрями, на які буде спрямовано 277 із 600 мільйонів гривень, передбачених до виплат головним фінансовим документом країни у цьому році згідно із Законом України «Про державні гарантії повернення заощаджень громадян України». Вирішено розпочати викуп облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року на автомобілі «Таврія ЗАЗ-1102» та Державних казначейських зобов’язань СРСР.
 Як відомо, у грудні 2004 року Кабмін завершив перший етап погашення облігацій державної цільової безпроцентної позики 1990 року, виплативши по них передбачені 120 мільйонів гривень.Тоді уряд розрахувався із власниками паперів на придбання пральних машин «В’ятка», мікрохвильових печей, побутових персональних комп’ютерів, холодильників «Мінськ» і «Бірюса», швейних машин «зиг-заг» та кольорових телевізорів, яких за радянських часів практично не було у вільному продажу.
Постановою збільшено на 40 мільйонів гривень суму виплат спадкоємцям вкладників, які померли в 2005 та 2006 роках, чи іншим особам, визначеним статтею 8 Закону України «Про державні гарантії повернення заощаджень громадян України», що не отримали компенсацію за знецінені грошові заощадження протягом цього періоду у межах залишку проіндексованого вкладу, але не більш ніж 500 гривень.
І хоча до Нового року залишилося всього два тижні, Мінфін планує за цей час встигнути погасити облігації на придбання автомобілів.