Поспілкуйтеся з «Жінками Моцарта»

Остання прем’єрна вистава театру «Колесо», що на Подолі, – «Жінки Моцарта». Виставу здійснили у співпраці з Австрійським культурним форумом та Культур Контакт (Відень, Австрія) у рамках міжнародного проекту «Сучасна австрійська п’єса на українській сцені».

Постановка «Жінки Моцарта» – чергова режисерська робота художнього керівника театру «Колесо» Ірини Кліщевської за п’єсою «Вебери» австрійського драматурга Фелікса Міттерера – присвячена 250-річчю з дня народження видатного композитора.
«Жінки Моцарта» за жанром – «страшна комедія». А всі родинні перипетії, які, здавалось би, мають викликати усмішку, сприймаються  «крізь сльози» й подаються з неабиякою іронією. Та через побутові безглузді подробиці життя Веберів – матінки та її трьох дочок (їхнє життя так чи інакше перетинається із життям Моцарта), глядач може по-новому сприйняти безсмертні твори композитора.
Своєрідна театральна інтрига в тому, що Моцарт  – лише уявна дійова особа вистави, адже у сценічному просторі він так і не з’являється. Хоча й до певної міри визначає долю інших персонажів. Гротеску виставі надає ще й те, що головну жіночу роль – матінку «Жінок Моцарта», яка понад усе бажає пристойного матеріального становища своїм дітям, виконує Станіслав Колокольніков.
Композиційно вистава побудована як сукупність життєвих картинок, кожна з яких сприймається мов завершена історія. Серед таких історій – сцена пологів, сцена бідності і заздрощів, і  успіху і розчарувань. У кожній із сцен вмонтовані музичні номери-зонги, рефреном звучать слова-вихваляння, своєрідна молитва за Моцарта (автори музики – Олександр Жилінський та Аркадій Гарцман). Такий прийом дещо нагадує брехтівську театральну систему.