Ще є час на оскарження

Перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Анатолій Голубченко вчора під час засідання колегії КМДА заявив: «Щодо  призупинення дії розпоряджень, які були видані по підвищенню тарифів, я хочу сказати, що суд відмінив своє рішення щодо припинення їх дії. Вони  чинні з 1 грудня 2006 року, жодного іншого рішення суди не ухвалювали».

Голубченко роз’яснив журналістам, що після того, як суд прийняв свою ухвалу про припинення дії розпоряджень КМДА, адміністрація її оскаржила. «Ми звернулися до них (до суду) з проханням переглянути (ухвалу), вони переглянули...  і не бачать у цьому (дії розпоряджень про підвищення тарифів) ніякої загрози для людини, яка звернулася, для позивача, не виникає питання, пов’язаного з якимись його втратами, неотриманням прибутків або втратою власності», – сказав перший заступник голови КМДА. При цьому він зазначив, що невідомо, скільки часу займе розгляд судом цієї справи по суті. «Якщо суд по суті буде розглядати після закінчення місяця й навіть установить, що тарифи законні і їх можна вводити... а строк виставляння квитанцій уже минув, яким чином ми потім будемо збирати гроші і хто з бюджету потім буде давати на компенсації?», – заявив Анатолій Голубченко,  наголосивши, що дія таких довгострокових нормативно-правових актів, яким є розпорядження Київміськдержадміністрації про підвищення тарифів, не може припинятися. Разом з тим він не зміг спрогнозувати рішення суду. Голубченко також  не уточнив дату розгляду справи по суті. При цьому він повідомив, що позов було подано групою фізичних осіб, які, на його думку, можуть приєднатися до роботи комісії, що вивчає обґрунтованість підвищення тарифів, і якщо в результаті цього вони змінять свою думку, то, можливо, й позов відкличуть.
Іншої думки про цю ситуацію в «Нашій Україні». Там вважають, що  14 грудня Шевченківський районний суд Києва призупинив розпорядження Київського міського голови Л.Черновецького про підвищення комунальних тарифів.
У прес-службі «Нашої України» з посиланням на депутата Київради від цієї фракції Олену Ледовських повідомили, що «суд у четвер виніс дві ухвали до розгляду по суті цих питань у суді: першу – щодо призупинення всіх рішень, які були ухвалені так званою сесією Київради 12 грудня, а другу –  про призупинення дії розпорядження голови Київської міської ради про підвищення тарифів».
За коментарем редакція звернулася до адвоката Київської міської муніципальної колегії адвокатів Ірини Коморної, яка пояснила, що рішення першої інстанції (суду)  набирає чинності через 30 днів, якщо друга сторона не оскаржить його в Апеляційному суді, згідно з Кодексом адміністративного судочинства. Протягом 10 днів з моменту оголошення рішення суду сторона, яка його оскаржує, має письмово заявити про такі свої наміри, а потім протягом 20 днів – подати апеляційну скаргу.
Свою ухвалу суд може скасувати, керуючись положеннями Кодексу адміністративного судочинства, за умов: перегляду ухвали за нововиявленими обставинами, апеляційним скасуванням або якщо, ухвалене судом рішення, суперечить цій ухвалі.