Привіт від П’ятачка!

У передноворічних турботах – полюванні за зеленою ялинкою, складанні святкового меню і сподіваннях на зимові прогнози синоптиків, не забудьте про головне – подарунки до свята. І не тільки для малечі. Хоча діти чекають їх з нетерпінням і особливою радістю. Особливо у день Святого Миколая Чудотворця.

А що може нам запропонувати напередодні свята іграшковий бізнес? Про це розповідає директор СП «Гуллівер-Інтернешнл»: Ольга Лиcенко: «Ви тільки уявіть, яку новорічну свиню можна підсунути своїм рідним і близьким (сміється і ставить на стіл свинку в снігурчиних шатах). Ось такий сувенір розробив наш ляльковий дизайнер Володимир П’янкевич. Якби ви бачили і чули, як усі ми просто реготали на художній раді. Зі спини – звичайна Снігурка. А якщо розгорнути – ось такий карнавал».
– Я гадаю на цьому фокус із переодягнутим П’ятачком не закінчився?
– Якщо говорити про цю іграшку, то вона із маленьким секретом. Сюди (повертає ляльку і показує приховану кишеньку) можна вкласти яку-небудь дрібничку чи листівку з побажаннями. Не знайти їх просто неможливо. І позитивних емоцій від такого сувеніра вам вистачить на всі новорічні свята.
– Ольго Василівно, щодо новорічних сувенірів. На Сході, а Схід, як відомо, річ тонка, рік Вогненної Свині напружує лялькових і сувенірних справ майстрів. А на Заході?
– У Європі до східних гороскопів ставляться скептично. Але й європейці під Новий рік купівлею парфумів та бритв не обмежуються. І навіть дуже солідним «дядям-тьотям», приміром, своєму шефу чи постійному клієнту, роблять не панські подарунки, а презентують милі дрібнички (показує ручку-магніт і скляного янгола із підсвічуванням). Або такі (Ольга Василівна ставить на стіл мініатюрну куму-мишку в українському національному костюмі). Іноземцям такі київські сувеніри дуже подобаються. Це не трипудова булава і не пародія на російську матрьошку. Й справді, на Андріївському узвозі дійшло до абсурду. Матрьошку розписали під запорізького козака. А козак, вибачте, не баба. Але, повернімося до новорічних сувенірів. Спеціально для новорічного столу рекомендую от такого маленького П’ятачка. Його можна і до винного келиха причепити. Щоб не нализатися до поросячого вереску. 
– Це сувенір для дорослих. А щось таке, щоб усіх задовольняло, маєте?
– Скільки завгодно. Одних брелоків та підвісок до мобільних телефонів стільки, що на кожен палець рук і ніг вистачить (усміхається). До дня Святого Миколая рекомендую співучих й балакучих поросят (Авт. – А також каченят, цуциків і кошенят). Говорять вони зі своїм, поросячим акцентом. Це дуже смішно. Підліткам і студентам така забавка подобається.
– Мені розповідали, що такі іграшки використовують як спеціальних гостей на VIP-вечірках. Там їхні виступи проходять на ура.
– А ще рекомендую пухнастиків (маленькі м’які іграшки-брелоки). Школярі, особливо дівчатка, люблять їх носити на сумках. А загалом, на одних тільки свинках зациклюватися не варто. Ви ж не будете прикрашати новорічну ялинку тільки Хрюшами та П’ятачками?
– Чи не тому наші ялинки з деякого часу стали дуже офіціозними, однотипними?
– Це тому, що прикрашають їх стандартними наборами скляних кульок. Я не проти яскравих барвистих іграшок. Вони привабливі, якщо нестандартні. І такі, які особливо любить дитина. Впродовж свята, навіть якщо вона сама прикрашала ялинку, вивчатиме її. І шукатиме на ній свої, особливі, прикраси: дзвоники, гриби, птахів, хатинки… А якщо новорічну ялинку обмотати традиційними гірляндами, вона буде нецікавою. З минулого року наша фабрика налагодила випуск традиційних українських новорічних прикрас. Зокрема із соломи та з лебединого пуху. Не знаю, як американському Санта Клаусу, а нашому Діду Морозу вони припали до душі. Особливо йому сподобалися різдвяні зірки. А ще – килимки під ялинку. Я пам’ятаю, як у дитинстві мої батьки обгортали хрестовину простирадлом або ватою. Такий «сніг» не зовсім  безпечний. А килимок не горить, не рветься і аплікація на ньому вписується у святковий інтер’єр.        
– Новий рік не за горами. Що ви побажаєте нашим читачам?
–  2006 рік – був Роком Собаки, примушував нас гавкати, скавучати і відчувати на собі тісний нашийник. Прийдешній рік за східним і за слов’янським повір’ями має бути щедрим і родючим. Отож, бажаю всім «нагуляти сала» (сміється).
– Дякую за поради і добрі побажання.