Скарби української Атлантиди

У актовому залі Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи відбулися урочисті заходи з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Державні та відомчі нагороди чорнобильцям та ліквідаторам аварії вручив міністр МНС Нестор Шуфрич.

Учасники та свідки тих подій на зустрічі ділилися своїми спогадами. Чорним круком пронеслася Чорнобильська трагедія над мільйонами людей. До сих пір ми не можемо оговтатися від того болю. Внаслідок техногенної катастрофи понад 160 поліських містечок та сіл перетворилися фактично на руїни. Дату 26 квітня 1986 року знає увесь світ. Тисячі людей стали на двобій із «мирним атомом». Ціною власного здоров’я вони закрили його бетонним «Саркофагом». Але своїм днем Перемоги ліквідатори вважають 14 грудня, бо саме тоді було введено в експлуатацію об’єкт, який назвали «Укриття».
Хоч як прикро, але цим героїчним людям нині доводиться несолодко. Вони змушені вистоювати довгі черги в поліклініках, відстоювати своє право називатися «ліквідаторами», вирішувати пенсійні питання. Нині в Україні налічується близько трьох мільйонів осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 308694 – ліквідатори.
Проблемами чорнобильців переймається Президент України Віктор Ющенко. Він закликає можновладців не залишати їх без уваги. Глава держави підписав Указ, яким 14 грудня встановлено Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії. А з цьогорічного державного бюджету виділили 84 мільйони гривень для забезпечення житлом постраждалих від ЧАЕС. Останнім часом держава всіляко намагається допомогти цим людям. Збереження та відновлення їхнього здоров’я – головний обов’язок влади.
Та не лише про це піклуються в нашій державі. Ще 1989 року було порушено проблему порятунку історичних та духовних цінностей знищеного краю. Вже протягом 1993–2005 років організовано понад 30 комплексних історико-етнографічних експедицій та близько 60 спеціалізованих експедиційних виїздів.
На урочистому вечорі в МНС розповіли, що завдяки одержимій праці багатьох науковців комплексним дослідженням охоплено 311 населених пунктів Центрального Полісся, а також 94 компактні поселення переселенців. У результаті фахівці зібрали унікальний музейно-архівний фонд. Він налічує понад 10 тисяч етнографічних експонатів, 120 тисяч наукових документів. У населених пунктах Українського Полісся взято на облік понад 1000 об’єктів, серед яких є чимало нововиявлених пам’яток археології та історії. Зокрема, сенсаційними стали відкриття неолітичної стоянки VI тис. до н.е. на річці Прип’ять та середньовічного міста Чорнобиля ХІ – поч. ХІІ ст.
Матеріали польових досліджень зафіксовані в 30 наукових та науково-популярних виданнях, а на трьох компакт-дисках можна прослухати традиційну музику Полісся.
Нинішня виставка «Врятовані скарби Української Атлантиди», як повідомили в МНС, є своєрідним підсумком 15-річної діяльності історико-культурологічної експедиції. Експозиція була представлена переважно польовими фотоматеріалами. А пам’ятки традиційного народного побуту могли повідати про давню історію Чорнобильщини, весільні звичаї поліщуків, традиційне поліське бортництво та рибальство.
Хочеться вірити, що ці врятовані та зібрані матеріали стануть своєрідним поштовхом до створення Музею-архіву. А нащадки знатимуть про неповторний Поліський край та шануватимуть учасників та ліквідаторів страшної Чорнобильської аварії.