17 років творив із надією

Сьогодні у київському Міжнародному виставковому центрі відбудеться грандіозне шоу бас-гітариста «Pink Floyd» Роджера Уотерса, над створенням якого він працював 17 років.

Назву шоу «CA IRA» сам автор перекладає як «надія є». «CA IRA» – це і назва патріотичної пісні часів оптимістичних ранніх днів Французької Революції. Ідея шоу – надія на вирішення найгостріших світових проблем. «Твір розповідає про людський потенціал змін», – каже сам Уотерс про свій проект. Оригінальна історія революції у Франції перетворена у «CA IRA» в історію про всі революції, які відбувалися протягом останніх двохсот років, історію про незалежність, людську свободу: особисту, національну, релігійну, свободу слова. «CA IRA» – це не просто шоу, а й опера, цирк, рок-концерт, поєднані за допомогою асоціативних образів в один організм.
Роботу над проектом Уотерс розпочав у 1989 році. Прем’єра відбулася 25 серпня в рамках подій з нагоди 50-річчя народного протесту у Познані. Згодом проект вирушив у світове турне. У двогодинному шоу бере участь 250 чоловік. З них майже сто – учасники хору, тридцять – балет, вісім каскадерів, тринадцять – солісти з Польщі, Великої Британії, Ірландії, Сенегалу.
На величезних екранах поряд зі сценою протягом усього шоу демонструється фільм, номінований на премію «Оскар». В основі шоу – опера «CA IRA», у створенні якої Уотерс узяв участь як композитор, музикант, саунд-продюсер, автор тексту. Головна ідея – у фразі композиції «Vive la Commune de Paris»: «Кожен, хто живе під сонцем, має достатньо сил, аби змінити світовий порядок». Опера ввійде в історію ще й тим, що є першою, де порушені всі оперні канони.