Від політики самознищення до діалогу

З нагоди першої річниці набрання чинності політреформи Президент України вчорашній день віддав журналістам. Зранку – закордонним, опівдні – українським, а підвечір поспілкувався з представниками інтернет-видань.

Віктор Ющенко вважає політреформу незаконною, неконструктивною і незрозумілою. І це є причиною перетягування повноважень між гілками влади, політики реваншу, спекуляції і таємної недовіри. Оскільки до влади прийшли різні політичні сили, 2006-й став «роком випробувань». Суспільство втомилося від цього, а тому президент закликає у 2007-му «припинити політику самознищення» й перейти до «політики діалогу». Однак усе ж нинішнього року «Україна ствердилася на демократичному шляху».
Якщо раніше життя українців «залежало від людини, що жила на Банковій», тобто від Кучми, то тепер, за словами Ющенка, «залежить від «людини, яка живе на Грушевського». Це шлях до авторитаризму, переконаний глава держави. І у цьому, як і у невиконані Універсалу, мовляв, провина глави уряду.
– Відносини президента і прем’єра з низки питань стають більш конфліктними. Я не є автором конфліктності. Такий стиль привнесений Януковичем Віктором Федоровичем, – наголосив Ющенко. Згодом додав: «Прийшла нова команда. Враження таке, що весь світ під ногами. Наміри – бачити всіх непереможеними». Втім Віктор Андрійович дивується з політики уряду, адже «при особистих зустрічах від прем’єра ніколи не чув «ні».
Президент не прихильник скасування реформи, а лише ініціатор її вдосконалення, продовження. Запропонована ним Конституційна комісія вже готує  відповідні законопроекти. Щодо  альтернативних потуг ВР, Ющенко нагадав, що у коаліції немає 300 голосів «щоб продавати щось силою».

Він також «не реагуватиме на тиск з боку Кабміну». Хоч і погоджується, що «монополій на ініціативи з політреформи не може бути ні в кого». Якщо ж гілки влади не сядуть за мирний діалог з удосконалення Конституції, то може статися «інший крок – відміна результатів реформи».
Ющенко знайшов привід похвалити ВР – за «СОТівські» закони. Але покритикував за відмову звільнити голову СБУ Ігоря Дріжчаного і за Держбюджет-2007. Президент сказав, що до бюджету зробив п’ять зауважень, хоч мав більше. А Борис Тарасюк – таки міністр. І поведе він Україну в Євросоюз, але дружитиме також із Росією. Ющенко домовився з Володимиром Путіним про спільну комісію, яка виселятиме російський флот із Криму.
 Ющенко готовий поборотися і на наступних президентських виборах, якщо його переобрання «буде позитивом для нації». Хоч зараз «гадати на кавовій гущі – якою буде ситуація і хто піде на вибори» не став, каже: «Ще Бог покаже».
Глава держави знає, «хто ставив на стіл і які страви», коли його отруїли. Тож «можна йти з наручниками і забрати винних», багато з яких – за кордоном. Як і «одна з   трьох лабораторій», звідки злочинці взяли діоксин.