Чисто там, де добре метуть

За вагомі трудові здобутки, сумлінну працю і професіоналізм дванадцятьом двірникам Києва було вручено Подяки Київського міського голови, нагрудні знаки та наручні годинники. За дорученням голови КМДА цю почесну місію виконав начальник Головного управління житлового господарства Володимир Стороженко.

Надія Конюх, двірник із жеку-509, що на Оболоні, прийшла у мерію не одна, а зі своїм надійним помічником 12-річним сином Русланом. «Щоб я без нього робила, – не приховує материнської радості і гордості за сина. – Коли надворі листопад, снігопад, не встигаю сама розчищати стежки-доріжки. Дві руки – добре, а чотири – все-таки краще. Руслан, як справжній чоловік, бере на себе важку працю – звозить листя у мішках, а я після нього вже підмітаю». Тож, цілком логічно, що на такій церемонії сказали добре слово і про сина – вручили йому коробку цукерок.
Тридцять років працює двірником у Святошинському районі Надія Шпичка. Її дільниця – 16-й будинок, що на вулиці Гната Юри. Тут вона хазяйнує вже 20 років. Таку професію обрала свідомо – щоб отримати житло. І так  звикла до цієї роботи, до людей, що не наважилася змінити її на іншу: легшу, престижнішу, високооплачувану. У її дворі завжди чисто, затишно. «Чисто там, де добре метуть, – наголошує вона. – На жаль, далеко не всі кияни цінують нашу працю, не задумуючись, жбурляють під ноги все, що попало. Отож, без роботи двірники не сидять».
Власне, більшість із них працює на півтори, а то й дві ставки. Нині у столиці сім тисяч двірників і двадцять відсотків – вакансії. Якщо в радянські часи люди брали в руки мітлу заради службового житла, то тепер не всі можуть розраховувати на нього. Пан Стороженко бачить такий вихід із ситуації: надати цим людям можливість придбати помешкання за програмою 50х50 або за молодіжними довгостроковими кредитами, якщо дозволяють їм їхні роки.
 І зарплата не дуже приваблива у цій сфері – 450 грн. Тож більшість двірників погоджуюється обслуговувати по кілька дворів (вдвічі більше). Певна річ, при цьому погіршується якість прибирання. Пан Стороженко сподівається, що незабаром двірники матимуть вищу зарплатню, хоча б таку, як середня по міській промисловості – 1700 гривень. А це буде за умови, що в Києві зростуть тарифи на житлово-комунальні послуги. Нині ж житлове господарство міста збиткове – заборгованість киян по квартплаті становить 600 мільйонів гривень.