...Що по телефону й не скажеш

Один із підсумків цього року – встановлення безпосереднього зв’язку між столичним мером Леонідом Черновецьким і киянами.

За інформацією заступника голови КМДА Дениса Басса, створена новою владною командою оперативна інформаційно-довідкова служба «Саll-центр» уже довела свою доцільність. «Телефонні звернення за номером 051, – розповідає Денис Якович, – дають змогу, з одного боку, успішно вирішувати киянам всілякі життєві проблеми, а, з другого, Леоніду Михайловичу, який щодня знайомиться з цими зверненнями, постійно контролювати ефективність виконавчих структур, що відповідають за певні ділянки міського господарства».

Але, на думку Дениса Басса, не менш важливим для столичного мера та його команди є спілкування з киянами через їхні листи. «Люди пишуть те, що по телефону й не скажеш», – пояснює він. І наводить за приклад уривок із листа Надії Волошиної, мешканки Шевченківського району міста: «Не люблю грубих слів, але є такі «суб’єкти», які й святого «дістануть». От і думаю, як вкоротити жадобу влади деяких угруповань у Київраді? Я, і тисячі таких як я, розуміємо: Ви, Леоніде Михайловичу, узявши на себе всю відповідальність, здійснюєте соціальну програму, мета якої – поставити міський бюджет на захист соціально незахищених киян. Усе вірно: багаті захисту не потребують. А ті, в кого не бракує ні енергії, ні сил, ні нормальної роботи, – вони також спроможні самі вижити і перебудувати на краще життя. Але хто ще, як не бюджет Києва, може захистити і підтримати літніх киян, які віддали суспільству все – сили, здоров’я, а на схилку життя залишились самотніми і без жодної зайвої копійчини. Шкодую, що можу підтримати Вас лише словом… Кажуть, людина, в якої нема ворогів, – погана людина. У Вас ворогів дуже багато. Отже, Ви не просто гарна людина. Ви – дуже гарна людина. Що б не говорили Ваші вороги і заздрісники, але прості кияни, я це знаю, Вас підтримують. Спасибі Вам. Колись я написала вірші для свого онука Олега. Чотири останніх рядки я сьогодні адресую Вам:

«Я хочу,
чтоб в душе твоей лето
Полевыми цветами цвело.
Отзвенел колокольчик
мой где-то,
Твой – звенит
в моем сердце тепло».

Дуже багато киян пишуть до столичного мера листи з проханням надати матеріальну допомогу. «Я, Масюк Віра Сергіївна, 1917 року народження, – пише інвалід Великої Вітчизняної війни, яка мешкає на вул Олевській, – усього зазнала на своєму віку. Тридцять років лише трудового стажу. Інфаркт, інсульт, гіпертонія, магнітні бурі тепер допікають і «з’їдають» усі гроші. Останнім часом майже не бачу. Чоловік відслужив в армії 27 років, зараз і в нього здоров’я вже не те. Зробив операцію на правому оці – не дуже допомогло, довелось оперувати ще й ліве. І заплатили ми за це чималі гроші. Залізли в борги так, що нема за що жити. Низько вклоняємось Вам, Леоніде Михайловичу, і просимо надати нам матеріальну допомогу».
Як зазначив Денис Басс, такі листи за дорученням столичного мера уважно розглядають фахівці Головного управління соціального захисту населення. «Вони перевіряють, чи правильно було нараховано авторам звернень адресну матеріальну допомогу за рахунок міської комплексної програми «Турбота», – коментує Денис Якович, – вишукують можливості підтримати тих, хто з якихось причин не потрапив до списку малозахищених верств киян. Так, було надано одноразову матеріальну допомогу не лише Вірі Сергіївні з чоловіком (у розмірі 100 гривень, яку вже надіслано їй поштовим переказом на домашню адресу), а й інвалідам війни Домнікії Безвершенко з бульвару Дружби народів (100 гривень) та Олександру Кальченку з вулиці Ревуцького (200 гривень). І це – лише поодинокі приклади з останньої пошти Київського міського голови».
За словами Дениса Басса, так само уважно розглядають у столичній держадміністрації й інші листи киян до мера.
«Пишу Вам не вперше, – звертається до Леоніда Михайловича колишня партизанка Мая Скрипниченко. – Раніше я просила допомоги не для себе (і Ви допомагали, спасибі Вам), але тепер нещастя скоїлося зі мною. Я зламала шийку стегна і лежу нерухомо у величезних муках. Потрібна операція, яка коштує 3 тисячі доларів. Їх у мене немає. Я інвалід, учасник бойових дій, але пільгову чергу треба чекати рік чи півроку. Я одинока. У мене в ощадкасі на Заньковецької, 4 є 8 тисяч карбованців радянської доби. Прошу Вашої допомоги, чи використати мої гроші на операцію, чи посприяти, щоб її зробили поза чергою».
Цій жінці, як розповідає Денис Басс, одразу ж було повідомлено: в Київській міській клінічній лікарні № 9 на неї вже чекають – тут зроблять ендопротезування кульшового суглоба. «Ендопротез суглоба, – додає Денис Якович, – киянці Скрипниченко виділили безплатно. Так само допомогли й Івану Васильовичу Смирнову, який поскаржився, що на пенсію у 500 гривень йому складно завершити курс лікування катаракти. Працівники наших виконавчих структур влаштували інваліда війни на особистий прийом до головного офтальмолога столиці, а також подбали, щоб киянин отримав матеріальну допомогу. Киянин Микола Нечай написав міському голові про те, що якісь головотяпи не розмітили «зебру» на пішохідному переході в районі поліклініки на вулиці Ентузіастів. Після його звернення «Київавтодор» негайно ж зробили відповідну дорожню розмітку. Не менш швидко усунули й «джерело» залиття квартири киянина Григорія Плетня. Крім того, як повідомили в Подільській райдержадміністраіції, відремонтували йому приміщення кухні, яка потерпіла від заливання. Ще одному ветеранові – Олександру Кухарчуку, котрий три роки прикутий до ліжка після інсульту, замінили старе вікно на сучасне, щільне. Тепер у помешканні взимку температура не знижуватиметься до +8 градусів. Причому Солом’янська райдержадміністрація знайшла можливість оплатити заміну вікна за допомогою благодійного фонду «Либідь».
Не залишилася без уваги й ветеран війни, інвалід першої групи Марія Дмитрівна Чаріхова, яка попросила Леоніда Черновецького подякувати іншій жінці – Олені Величко, яка опікується нею по лінії соціальної служби. Ясна річ, Олені Величко, котра працює в територіальному центрі з обслуговування одиноких пенсіонерів, інвалідів та малозабезпечених мешканців Голосіївського району, було оголошено подяку і вручено цінний подарунок. А самій Марії Дмитрівні переказано адресну матеріальну допомогу в розмірі 100 гривень і надіслано лист з подякою від імені Київського міського голови Леоніда Черновецького і з пропозицією – й надалі звертатися з усіма проблемами, які належать до компетенції столичної влади».

Підготовлено прес-службою КМДА