У нових власників «Дарниці» – нові плани

Вунівермазі «Дарниця» на Ленінградській площі, як і в будь-якому столичному магазині, зараз пожвавлена торгівля. Адже незабаром новорічні та різдвяні свята і кожен прагне придбати подарунки під ялинку рідним, друзям, колегам, знайомим.

Цими днями найбільше покупців у секціях, що торгують дитячими товарами та іграшками, бо кожному дорослому хочеться наступного тижня побути у ролі Святого Миколая, поклавши під подушки малечі те, про що хлопчики й дівчатка мріяли цілий рік.
Заклопотані та зморені під вечір продавці не дуже охочі до розмов. Але потім все ж кілька з них згоджуються розповісти про справи у колективі, щоправда, за умови, що в газетному матеріалі не буде вказано дати зустрічі та їхніх прізвищ, хоча це й видається дивним. Адже ще в жовтні усім 150 співробітникам універмагу письмово повідомили, що вони виконують свої обов’язки до 15 грудня, а потім їх буде звільнено за скороченням. Такий поспіх, за словами жінок, викликаний тим, що в новому році нові власники планують розпочати реконструкцію універмагу.
Проблеми у працівників універмагу, на їхнє переконання, почалися із проходом до них нових власникі – холдингової компанії «Київ-Донбас». Скупкою акцій займалася колишня голова наглядової ради універмагу Тетяна Коротун.  Основну масу (83 відсотки) акцій скупили задешево, бо, за словами співробітниць, тим, хто прагнув захистити свої права власника, створювали такі умови, що люди змушені були звільнятися. Зараз за акції, що залишилися, працівникам пропонують по 52 гривні за кожну, але охочих продати поки що небагато.
«Після проведення скупки Тетяна швиденько звільнилася з підприємства, – розповідає одна із завідувачок секцій, не приховуючи злості. –  Ми кілька місяців писали листи в органи влади з проханням захистити наші інтереси, але на це довго ніхто не звертав уваги. Зреагували аж у Генпрокуратурі, але викликають з поясненнями не колишню нашу начальницю, а вже нових».
Влітку нові власники універмагу взяли кредит розміром 25,2 мільйона гривень терміном на 12 місяців під 14,5 відсотка річних. Кредитором виступив ТАС-Комерцбанк, взявши під заставу весь майновий комплекс універмагу та оцінивши його у 10 тисяч доларів США.  Представники трудового колективу, власники 17 відсотків акцій універмагу, забили тривогу, бо кредит нібито брали під реконструкцію, а вже півроку минуло, а до неї ще не приступали. «Накупили нерухомості в регіонах, – схвильовано розповідали продавці. – А  тепер, якщо кредит не погасять, банк просто забере універмаг, і ми залишимося ні з чим».
Новий голова наглядової ради універмагу Віктор Скляренко підтвердив факт того, що він уже «давав свідчення правоохоронним органам», які почали розслідування за скаргою трудового колективу. Коментувати питання нецільового використання кредиту пан Скляренко відмовився. За його словами, вартість реконструкції універмагу обійдеться в суму від 2 до 4 мільйонів доларів. Її буде виділено як із власних коштів, так і з кредиту ТАС-Комерцбанку. У концерні «Київ-Донбас» будь-які обвинувачення на свою адресу про нецільове використання отриманого кредиту  відкидають, стверджуючи, що вони лише акціонери і на поточні справи універмагу не впливають та не цікавляться ними.
За словами ж продавців, із приміщень універмагу вже вивезли більшість товару, «щоб скоріше приступити до реконструкції і вигнати нас із робочих місць, на які повернутися навряд чи вдасться, бо за планами нових власників у новому приміщенні не буде універмагу». І вони таки недалекі від істини, бо акціонери концерну «Київ-Донбас», які отримали контроль над ВАТ влітку цього року, планують на базі універмагу «Дарниця» створити торгово-розважальний комплекс. До існуючих чотирьох поверхів будинку хочуть добудувати ще три. Крім мережі фаст-фудів, проектом передбачено відкриття салону краси, аптеки, супермаркету побутової техніки, турагентства, банківського відділення, а також одного з найбільших у місті більярдних клубів.
Тож, таки праві ті, хто стверджує, що універмаг «Дарниця» у тому вигляді, до якого звикли кияни і де вони ще могли купити вітчизняні товари, доживає свої останні дні. І це незалежно від того залишиться він власністю нинішніх акціонерів, чи за неповернення кредиту перейде під оруду ТАС-Комерцбанку. Та й будівлю цю таки реконструюють, бо хто ж відмовиться від збільшення її площі на 2,5 тисячі квадратних метрів, кожен з яких за чинними нині орендними ставками у столиці коштує не менше ніж 100 доларів на місяць. Отакими от бувають гримаси приватизації…