Комуністи вже «не догматичні»

Якщо антикризова коаліція збережеться до виборів, то на них Партія регіонів, СПУ і КПУ можуть піти єдиним блоком. Про це в інтерв’ю «Вечірці» заявив народний депутат з Партії регіонів Павло Бурлаков.

– Наскільки монолітна антикризова коаліція?
– Я не думаю, що є принципові розбіжності, хоча з деяких питань є різне бачення. Попри те, що на засіданнях коаліції обговорюються різні точки зору, здебільшого приймається єдине рішення. Не сумніваюся, що нинішня коаліція збережеться до кінця каденції парламенту.
– Чи буде змінено її назву?
– Такі варіанти розглядаються. Є дискусія з цього приводу. Коли вийдемо з економічної кризи, тоді буде актуальною зміна назви.
– Що вас об’єднує, адже Партія регіонів – ліберальної ідеології, комуністи – ліві, соціалісти – соціал-демократи?
– Не можна говорити, що хтось більш ліберальний або більш соціальний. Коаліція представляє змішані погляди різних політичних сил, які підтримало на виборах суспільство.
– Чому розпалася коаліція БЮТ, СПУ, «Нашої України»?
– Наші опоненти – чудові оратори, добре володіють риторикою. Сьогодні вони блискуче відстоюють одну точку зору, завтра – протилежну, через день – третю. Але коли справа доходить до реалізації тих або тих програм, такі справи розвалюються, як у байці про Лебедя, Рака та Щуку.
Соціалісти себе показали силою, яка може домовлятися і бути відповідальною за домовленості. Якраз невміння дотримуватися домовленостей БЮТом і «Нашою Україною» і призвело до розвалу можливої помаранчевої коаліції. Наприклад, БЮТ занадто амбіційний, лідер цієї фракції нікого навколо себе не помічає, а бачить тільки себе лідером країни. А з «Нашою Україною» неможливо конструктивно домовитися.
– Наскільки реальне на наступних виборах об’єднання в єдиний блок СПУ, КПУ, Партії регіонів?
– Такий варіант можливий. Час покаже. Це більш реально, ніж об’єднання «Нашої України» з націонал-патріотичними силами. Хоча в кожній партії є свій електорат, тому коаліції, може, й немає необхідності йти єдиним блоком. Усе залежить від того, як ми проведемо цей період часу разом, що зможемо зробити.
– Коаліція є лівоцентристською?
– Радше центристською. Ліберальні погляди знайшли сприйняття у лівих. Комуністи, скажімо, вже не ті догматичні, що були в 1989 році. Вони по-іншому сприймають навколишній світ.

Володимир Малінін