Обряд чи церемонія?

До середини 70-х років минулого століття вінчання сприймалося як анахронізм. І в боротьбі з пережитками минулого працівники радянських загсів не скупилися на  слово і відповідний спеціальному тарифові комплекс послуг. Однак уже на схилі брежнєвської епохи, в умовах жорстокого дефіциту, працівники обрядових послуг зіштовхнулися з несподіваною проблемою. Загси накрила ціла хвиля «відмовників», переважно з числа студентів. Молоді люди подавали заяви і на запитання реєстраторів «Ви з церемонією, чи без?» відповідали – «без». Навіть на звичайну реєстрацію вони не приходили. Зате залюбки користувалися купівельними талонами у відділах магазинів для молодят.

З перебудовою і гласністю повально потягнулися до храмів зокрема й вінчатися. І тут несподівано для всіх виникло запитання: що є первинним і куди іти спочатку – до  чиновника чи священика? Оскільки дати вінчання і церемонії розписування не завжди збігалися, наречені стали хвилюватися: адже за народним повір’ям, двічі одягати фату не можна.
І на початку третього тисячоліття всі ці питання залишились актуальними. «ВК» провів невелике опитування (у ньому взяло участь 148 молодих людей).
Більшість опитаних (48 пар) вважають, що держава повинна розставити всі крапки над «і». Вистояти подвійну церемонію можна. Але навіщо? Чи не простіше відповідний документ вручати на місці однієї церемонії? І, мабуть, краще – перед вівтарем у святому місці, ніж на червоній доріжці з нагадуваннями: «Ходіть по центру, ми новий килим купувати не збираємось».
Значна кількість молодят (31 пара) за те, щоб парламент узаконив церковний обряд і надав йому рівних прав із цивільним. У тій же Америці, церковна церемонія – законна. При цьому: 27 наречених і 15 женихів висловились за шлюбний контракт; 29 наречених і 16 женихів вважають церемонію вінчання важливішою і єдиною на все життя.
Іще 26 пар заявили, що їм і в цивільному шлюбі живеться непогано. Мовляв, дитина і печатка не тримають. Про весілля із новими цінами чоловіки думати не бажають. Жінки про це знають і не наполягають. А деякі з них висловили своє особливе розуміння – бути вільною жінкою з дитиною матеріально вигідно. Можна потрапити в соціальний список і користуватися деякими пільгами. Щодо законності й таке інше – тут  можна думати і говорити досхочу, але люблячі серця з’єднуються не в РАЦСі.