«Потерпілий» призматрон

Опівночі на пульт охорони «Кронос» надійшов сигнал тривоги. Біля одного з будинків, що на вулиці Артема, троє невідомих доволі вправно «розбирали» призматрон – рекламний носій. Вартість конструкції – 26 тисяч гривень. Вона складається зі 174 алюмінієвих пластинок – ламелей.

Зловмисники настільки захопилися вельми прибутковою роботою, що не помітили як перед ними з’явилися бійці з Державної служби охорони. До прибуття правоохоронців нахаби встигли зняти 78 пластин. І вже, напевно, подумки рахували завтрашній прибуток. Після відвідування, певна річ, пункту прийому кольорових металів. Проте не судилося. Крадії потрапили до Шевченківського райвідділу міліції.
Наймолодшим серед них виявився 29-річний чолов’яга без документів і певного місця проживання. З’ясувалося, що до 12 літ він навчався в одному з дніпропетровських інтернатів. Набридло. Утік. Подорожує Україною. Заїжджав і до Криму. Ночує, де доведеться. Підпрацьовував там, де про документи мови не вели.
Інші двоє виявилися менш говіркими. Обом – по 32 роки. Правоохоронцям усе ж удалося дізнатися, що один із них у Києві був на заробітках. Планував, після розбирання призматрона податися до пенатів. Одначе не судилося. За повідомленням ЦГЗ ГУ МВС України в м.Києві хлопцям висунуто звинувачення за статтею 185 частиною 2 Кримінального кодексу України – крадіжка, учинена за попередньою змовою групою осіб. Термін покарання – до 5 років позбавлення волі. Тепер, схоже, їм буде забезпечено і дах над головою, і харч. Щоправда, тюремний.
Цікаво, як часто в Києві здійснюються напади на білборди, призматрони й т.п.? Із цим запитанням ми звернулися до керівника сектору маркетингу Державної служби охорони при МВС України Олега Мороза.
– Ми – охоронна служба. А тому наші бійці змушені, як, власне, і правоохоронці з інших структур, реагувати на сигнали «02». Зазвичай, наряд, який найближче знаходиться до місця ймовірного скоєння злочину, отримавши від диспетчера відповідну інформацію, одразу ж вирушає туди. Так у принципі й сталося в ніч, коли зловмисники збиткувалися над призматроном. Наші хлопці виявилися найближче до тієї пригоди, – сказав Олег Васильович.