Режисером може стати кожен

За допомогою свого мобільного телефону я можу не лише зателефонувати коханій чи другові, прослідкувати за останніми новинами, але й стати одним з претендентів на вручення якщо не «Оскара», то вже напевне Пальмової гілки Каннського фестивалю.

Річ у тім, що торік у Парижі започаткували перший європейський кінофестиваль, де вперше у світі демонструвалися  стрічки, зняті за допомогою мобільних телефонів. Нещодавно у приміщенні Французького культурного центру кияни побачили фільми, які за кілька тижнів претендуватимуть на звання кращих  не лише в Парижі, але й у цілому світі.
Як і попередній, цьогорічний фестиваль організатори готували кілька місяців. Ще на початку літа вони роздали 100 мобільних телефонів нового покоління кінематографістам, письменникам, музикантам, щоб ті поекспериментували зі зйомками. Результати перевершили всі сподівання, такою широкою виявилася жанрова палітра «кишенькового» кіно.
На суд глядацького жюрі було запропононовано 14 фільмів, від 30-секундних документальних картин до повнометражної стрічки тривалістю півтори години. У Парижі їх демонструють на великому екрані, але справжні шанувальники жанру зможуть переглядати «мобільні» стрічки, звісно, на дисплеї телефону, замовивши їх за допомогою мобільного повідомлення.
Крім того, у програмі фестивалю – короткометражні фільми братів Люм’єр, винахідників кінематографа, бо, на думку організаторів, зйомки телефоном схожі на перші фільми, зняті доволі примітивною камерою братів Люм’єр. Організатори вважають, що такий вид мистецтва має право на існування, а не є лише даниною моді. Гості фестивалю, крім перегляду конкурсної програми, зможуть самі спробувати зняти кінокартину на мобільний телефон, а також змонтувати її в спеціальній студії.
Мета «Фестивалю кишенькового фільму» – представити мистецтво нової форми, а також спробувати зрозуміти, як воно впливатиме на традиційний кінематограф.
До речі. Париж  став першою, проте не єдиною столицею, де  проходять фестивалі мобільних фільмів. Наприкінці вересня переможців кишенькового кіно вже визначили Пекін та Токіо. Сподіваємося, що скоро до них приєднається і Київ.