Єврохокей в Україні

Сьогодні в Києві стартує черговий турнір європейської серії з гучною назвою «Виклик». Правда, хто і кому кидає його, здогадатися важко. Бо переможець змагань підвищитися в ранзі та потрапити до тісного гурту титулованих учасників європейського хокей-туру не зможе за будь-яких обставин. Але турнір міжнародний, а отже, й інтерес до нього відповідний. Підвищений.

Учасники. На берегах Дніпра гостюватимуть льодові бійці з Казахстану, Польщі та Румунії. Вони й складуть конкуренцію «жовто-блакитній» дружині. Остання, щоправда, найсильніший склад задіяти не зможе. Як стверджують в національній федерації – із стратегічних міркувань. Наші чиновники не бажають зайвий раз нервувати російських  роботодавців українських «зірок». Оскільки вітчизняні майстри найвищого  рівня виступають здебільшого в Росії, а тамтешні клуби не виявляють великого бажання відпускати їх до збірної  країни. А от гості привезуть до Києва майже всіх найсильніших. Пояснити це легко: поляків у Росії немає, а казахстанські «збірники», в основному, зосереджені в місцевих клубах, які входять до другого російського дивізіону.  Відкоригувати турнірний графік для двох команд, як з’ясувалося, значно простіше, ніж дозволити відлучку кількох гравців з абсолютно різних колективів.
Історія. Цьогорічний київський «челленджер» – п’ятий  за ліком. Українці на чотирьох попередніх завоювали три головних і один другий призи. Найуспішнішим виявився грудневий цикл трирічної давнини. Господарі розгромили тоді латвійців і данців із загальним рахунком 13:3.  Але список учасників був укороченим. А от роком раніше, коли в нашому Палаці спорту виступали льодові дружини Угорщини, Великої Британії та Білорусі, українці фінішували тільки другими, поступившись у вирішальному матчі білорусам. Найгрізнішим опонентом українських хокеїстів у Кубкові Виклику була національна команда Словаччини – один з небагатьох світових чемпіонів. Однак ця зустріч відбулася не в Україні, а в Угорщині, на листопадовому етапі 2003 року. «Жовто-блакитні» поступилися з рахунком 3:6.  Найвищий рейтинг з-поміж цьогорічних опонентів української команди має  Казахстан – одинадцята  позиція в світовому реєстрі.
Баланс. Починаючи з осені 2002 року, наші хокеїсти зіграли в другому за рангом євротурнірі для збірних аж 34 матчі. Загальний підсумок євросерії такий: 20 перемог, 4 нічиїх і 10 поразок, співвідношення закинутих і пропущених  шайб – 147:72. «Єврохокейчеллендж» існує для того, щоб національні команди так званого другого плану мали офіційний контрольний цикл. Звісно, його головне завдання – не призи та перемоги, а якісна  підготовка до чемпіонату світу і олімпійських змагань. Однак історія дійства зберігає й імена героїв Кубка Виклику. 42  вітчизняних хокеїсти відзначилися взяттям воріт  опонента. Найрезультативніший з-поміж них – Сальников, який закидав шайби в дев’яти матчах і довів особистий стрілецький рахунок до одинадцяти влучних кидків. А взагалі «жовто-блакитні» мали справу з льодовими  дружинами п’ятнадцяти держав. Найчастіше, по п’ять разів, – з білорусами та латвійцями. І саме  цим опонентам українці й програвали найчастіше: білорусам – тричі, латвійцям – чотири рази. Натомість в поляків ми виграли всі чотири матчі. Найбільші перемоги національної команди України – 13:1 над Румунією та 11:0 над Великою Британією. Найбільші поразки – 0:4 від Латвії та 3:6 від Словаччини.