На всесвітній «битві» музикантів

Хай там що кажуть про розквіт українського шоу-бізнесу, справжніх груп-монстрів, як і п’ять років тому, залишається лише три: «Океан Ельзи», «Воплі Відоплясова», «Скрябін».

Молодих музикантів дуже багато, але, виступаючи – у кращому випадку – у столичному підвальному клубі, вони залишаються загадкою навіть для меломанів. Трохи виправляє ситуацію міжнародний конкурс «Global Battle of the Bands» («Всесвітня битва груп»), який утретє пройшов в Україні.
У цьому фестивалі-конкурсі беруть участь 34 країни. Мета змагання – дати молодим виконавцям шанс досягти світового успіху. Головний приз – сто тисяч доларів і світове турне – цілком можуть це забезпечити.  У Європі конкурс називають «Євробаченням для рокерів». Хоча жанрових обмежень у GBOB немає: головне – енергетика живого виступу, оригінальність, професіоналізм. Конкурс вперше відбувся  1979 року, саме участі у ньому зобов’язані своєму успіху групи «A-HA» та «Europe». Причому вони не перемогли, а лише брали участь у змаганні. Головний принцип цього музичного суперництва – нема фаворитів, нема «проплачених» перемог. У конкурсі беруть участь лише ті музиканти, які виконують «живу» музику. А ще сплатили реєстраційний внесок – 25 доларів. Враховуючи те, що часто молоді українські виконавці виступають у клубах взагалі «за так», сума для них не копійчана. Цього року у регіональних турах GBOB на музичному рингу зійшлися понад шістдесят гуртів. Чотирнадцять із них вийшли в національний фінал, серед них і відносно відомі імена: «От Вінта» та «Абздольц». Фінал національного етапу конкурсу проходив у мукачевському замку «Паланок». Серед членів журі – музичні критики, продюсери, серед яких і такі впливові люди, як Валентин Коваль (генеральний продюсер телеканалу «М1»), Юрій Молчанов (генеральний продюсер телеканалу «Enter-music»), звукорежисер Олег «Білий» Шевченко. Переможцем стала маловідома група з Києва «Etwas Unders». У команді співає юна вокалістка Олена, музика – в стилі «ню-метал» і «пост-грандж». «Etwas Unders» існує трохи більше двох років. Саме вона представляла Україну на фіналі GBOB, який відбувся у лондонському концертному залі «Асторія» 12 грудня. А перемогла на міжнародному рівні хіп-хоп команда із США під назвою «Heavy Mojo». Наших, на жаль, серед призерів небуло.
У попередні роки Україну в Лондоні представляли «Оркестр Янки Козир» і «ТОЛ». Останні – взагалі, мабуть, найуспішніші альтернативні музиканти України. На GBOB минулого року «ТОЛ» посіли четверте місце, хоча й були єдиними учасниками, які співали не англійською мовою.
Андрій Пасічник, директор однієї з найбільших українських рекордингових компаній, вважає, що конкурси дають музикантам унікальну можливість самореалізуватися, хоча шоу-бізнес в Україні розвивається, незалежно від конкурсів. І розвивається він виключно на бізнесових засадах, коли важливі насамперед гроші.