Небезпечний трамадол

В одному з гаражів, що в  Оболонському районі, співробітники Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України виявили  велику партію медикаментів наркотичної дії: 15 ящиків трамадолу, 9 – димедролу та ящик кетаміну. Незвичайний товар належав приватному підприємцю. На реалізацію препаратів він не мав дозволу.

В оперативних діях із затримки зловмисника українським правоохоронцям допомагали їхні російські колеги, позаяк товар «засвітився» і на території сусідньої держави.
Як повідомив начальник ДБНОН МВС України Микола Андреєв, це – одна з найбільших партій наркотиків, яку було вилучено за останній рік. Він також зазначив, що  нині проблема контролю за виготовленням і попередженням незаконного обігу трамадолу потребує прискіпливої уваги з боку законодавців та уряду.
Чому? Це ми намагалися з\'ясувати у кількох фахівців Київської міської клінічної  наркологічної лікарні «Соціотерапія». Проте жоден із них так і не наважився розповісти про вищезгаданий препарат. Порадили записатися на прийом до головного лікаря…
А от фармацевт однієї з лікарень  Шевченківського району Валентина Глущенко повідомила: трамадол – синтетичний опійний анальгетик центральної дії, що широко застосовується для знеболювання в терапії та хірургії. Проте останнім часом наркозалежні громадяни почали його активно використовувати у власних цілях. Столичні медики запевняють, більшість наркоманів починає свій шлях у нікуди саме з цього доступного засобу. Тому 15 липня 2005 року в МОЗ України було прийнято рішення, яким  лікарські препарати трамадол і трамалгін переведено за спеціальним режимом розповсюдження.  Його реалізують в аптеках лише за рецептом лікаря.
Як доводять правоохоронці, винних за порушення порядку обігу трамадолу можна притягнути до кримінальної відповідальності лише на підставі статті 321 ККУ. Хоча вона встановлює відповідальність за порушення правил обігу отруйних і сильнодіючих речовин. Але аж ніяк не лікарських засобів. Тому на фармацевтів-порушників можуть накласти штраф у розмірі… 51 гривня. Певна річ, така сума з легкими надприбутками аж ніяк не узгоджується.