Серед барикад десятого поверху

Представники фракції Блоку Юлії Тимошенко, якщо вірити самій лідерці цієї опозиційної сили, подали вчора до Шевченківського суду Києва позов щодо визнання позавчорашньої сесії Київради нелегітимною. Лідерка БЮТ заявила про порушення регламенту міської ради, а саме проведення сесії за зачиненими дверима поза сесійною залою.

Нагадаємо, що у відповідь на блокування роботи сесії упродовж дня, представники депутатської більшості міськради без участі трьох опозиційних фракцій  увечері провели засідання на десятому поверсі мерії.
Парламентарію Михайлові Поживанову і його колезі з Київради Зоряну Шкіряку вдалося проникнути на десятий поверх. Ось що розповів сам Поживанов:
«Коли стало зрозуміло, що мер зі своїми прибічниками збираються продовжити засідання не в сесійній залі на четвертому поверсі, а на десятому, депутати міськради опозиційних фракцій та народні депутати теж вирішили взяти в ньому участь. Проте потрапити на десятий поверх було досить непросто. Коли ми удвох із Зоряном Шкіряком та знімальною групою каналу «Інтер» таки прорвалися у коридор, на десятому поверсі побачили, що всі входи зі сходів не просто зачинені, а ще й забарикадовані сейфами кілограмів по 300 кожен. Бічні ліфти на той час уже були вимкнені, а двері, що ведуть від центрального на поверх, зачинені на замок і біля них вартували охоронці Черновецького. Вхід до зали, де мало відбуватися засідання, блокувало чоловік 15 депутатів від Партії регіонів, забарикадувавшись, певне, для надійності по колу диванами. Ми з колегою спробували, якщо не зайти, то хоча б заглянути до зали, але нас не пропустили. І це  попри те, що Зорян Шкіряк – депутат Київради.
Невдовзі охоронці почали відтягувати сейфи від одного із входів. Коли двері відчинилися, у коридорі опинився начальник столичної міліції, депутат Київради Віталій Ярема. Щойно він зайшов, двері знову зачинили та забарикадували. Зустріти головного київського міліціонера із зали вийшов сам Леонід Черновецький, але дістатися до дверей можна було лише перелізши через диван, що й зробив, наче так і треба, генерал. Слідом за ним і таким самим способом дістався до дверей зали і я. Але мене, на відміну від пана Яреми, далі не пустили, бо Черновецький суворо наказав своїм охоронцям: «Поживанова не пускати!». У зачинені двері стукали депутати-опозиціонери, проте на це ніхто не звертав уваги, їх не збиралися впускати навіть і до коридору.  
У той час, коли десятий поверх повністю заблокували, ще залишалися на своїх робочих місцях співробітники Київради і КМДА, вони не могли вийти зі своїх кабінетів та піти по домівках. Лише десь о пів на восьму вечора охоронці вишикувалися в тісну шеренгу, захищаючи двері зали, і почали випускати до центрального ліфта співробітників.
Разом з ними залишили поверх і ми із Зоряном та повернулися до сесійної зали, де залишалися депутати Київради від фракцій «Наша Україна», Віталія Кличка та БЮТ, які й склали акт про цю безпрецедентну подію».