Субсидії під пильним контролем влади

Шановні кияни!

Назріла потреба поліпшення умов, у яких ми проживаємо. Київська міська рада рішенням від 28.09.2006 № 102/159 погодила необхідність приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня з урахуванням реальної платоспроможності населення Києва.
Однак моя команда не залишає Вас один на один з проблемами. З метою захисту незахищених верств населення та на виконання рішення Київради, зазначеного вище, за моїм дорученням заступниками, начальниками структурних підрозділів КМДА та районними у м.Києві державними адміністраціями розроблено механізм виплат компенсацій (субсидій), який зараз і впроваджується.

Право на субсидію

Отже, Ви маєте право на субсидію, якщо плата за житлово-комунальні послуги становить більше 15 (20) відсотків середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Документи для призначення субсидії

Перш за все, для призначення житлової субсидії Вам треба звернутися до Вашого жеку чи відділу субсидій. Адреси Ви можете дізнатися з оголошень на дверях під’їздів, у районних та міських ЗМІ та за телефоном міського Call-центру 0-51.
Необхідні такі документи:
·довідки про доходи кожного із зареєстрованих членів родини з місця роботи, в т.ч. і для працюючих пенсіонерів;
·паспорт.
На прийомі уповноважений власник житла:
– пред’являє паспорт та квитанції, що підтверджують оплату житлово-комунальних послуг за попередній період;
– заповнює заяву та декларацію про доходи і майновий стан (бланки видаються працівниками органів соціального захисту).
З огляду на особливості кожної сім’ї може виникнути необхідність надання додаткових відомостей (для підтвердження майнового стану, про укладення угоди на погашення заборгованості тощо).
Пенсіонерам, які отримують тільки пенсію в органах Пенсійного фонду України за місцем реєстрації, довідку про розмір пенсії надавати не потрібно, а працюючі пенсіонери повинні надавати довідку про доходи з місця роботи.
Ви можете не чекати квитанції на оплату за житлово-комунальні послуги, яка надійде в січні 2007 року, а вже з перших днів грудня 2006 року звернутися до органів соціального захисту з комплектом документів.
Перерахунок чинних державних житлових субсидій (призначених до затвердження нових тарифів) здійснюється без звернень громадян, починаючи з місяця, в якому відбулась зміна тарифів, до закінчення терміну дії субсидії заявника. Тобто, якщо субсидія оформлена на 6 місяців з жовтня 2006 по березень 2007р., то в грудні буде проведено перерахунок з грудня по березень включно.
При цьому обов’язкова частка плати в межах норми володіння та нормативів користування комунальними послугами залишається без змін, а збільшується лише розмір самої житлової субсидії.

Терміни для призначення субсидії

Бажано звернутися до жеків або до відділів субсидій до 25 січня 2007 року (субсидія буде призначена з моменту підвищення тарифів, тобто з 1 грудня 2006 року).
До речі, якщо Ви звернетесь до жеку або відділу субсидій до 25 грудня поточного року, то вже у січні отримаєте квитанцію на сплату послуг з урахуванням субсидії. Якщо Ви звернетесь у січні 2007 року, то квитанція за січень буде направлена без урахування субсидії, але після оформлення субсидії, розмір суми, яку належить сплатити у січні, буде перерахований. Не хвилюйтесь, будь ласка!
Якщо з будь-яких причин Ви будете не в змозі звернутися до органів праці та соціального захисту населення до 25 січня 2007 року, то можете звернутися у лютому і також Ваш платіж за два місяці (грудень 2006 року–січень 2007 року) буде перераховано.
Але ми просимо Вас звернутися у грудні 2006 року–січні 2007 року, бо, якщо Ви звернетесь у лютому, до органів праці та соціального захисту населення Вам потрібно буде надати документи, що підтверджують наявність незалежних від Вас причин (відрядження, хвороба тощо), через які Ви не змогли звернутися для оформлення субсидії своєчасно.

Коли субсидія призначається у загальних випадках і які можуть бути винятки

При призначенні житлової субсидії враховується майновий стан громадян. Зокрема, існують наступні винятки для призначення житлової субсидії, коли:
– у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення або транспортний засіб, що перебуває в експлуатації не більше 10 років (крім транспортних засобів, отриманих через органи соціального захисту);
– житлове приміщення придбано менше року тому;
– житлове приміщення здається у найм або оренду;
– у квартирі зареєстровані не тільки пенсіонери, а й їхні працездатні діти, які мешкають окремо;
– з батьками похилого віку проживають дорослі діти, які ніде не працюють та ведуть несоціальний спосіб життя тощо.
Крім того, для призначення субсидії усі працездатні члени родини повинні працювати, навчатися у вищих навчальних закладах І-ІV рівня акредитації або бути зареєстрованими в центрі зайнятості як такі, що шукають роботу.
Це не стосується громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трьох років; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного в медичному висновку лікувально-консультаційної комісії, але не довше, ніж до досягнення ними шести років; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і зайняті доглядом за ними; громадян, які доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку.
Зверніть, будь ласка, увагу, що при кожній районній державній адміністрації працюють комісії з питань субсидій, а з 10 грудня почала діяти й міська комісія з питань субсидій, які прийматимуть рішення по таких та інших окремих випадках.
Родина, яка не має права на призначення житлової субсидії на загальних підставах, може подати заяву до комісії з питань субсидій при районній у місті Києві державній адміністрацій про призначення державної житлової субсидії як виняток.
Комісії розглядають заяву та приймають рішення про призначення (непризначення) державної житлової субсидії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. (Документи на комісію приймаються спеціалістами відділу житлових субсидій).
Крім того, створена міська комісія, яка автоматично отримує та розглядає всі нестандартні справи, по яких районні комісії відмовили. Тож, не хвилюйтесь!
Отримання державної житлової субсидії не тягне за собою втрати житла і не може бути підставою для виселення з нього. Крім того, Конституція України, Цивільний кодекс України, інші законодавчі акти гарантують право приватної власності громадян на майно, до якого в нашому випадку належать приватизовані і викуплені квартири та приватні будинки. Отже, отримання державної житлової субсидії не може стати причиною позбавлення власного чи найманого житла.

Також, шановні кияни!

Із 1 січня 2007 року з бюджету міста Києва буде додатково компенсовано оплату послуг ЖКГ з 20 до 15 та з 15 до 10 відсотків, тобто якщо громадянин має право на субсидію з державного бюджету при обов’язковій сплаті за житлово-комунальні послуги 15 відсотків сукупного середньомісячного доходу, то з січня 2007 року він сплачуватиме 10 відсотків свого середньомісячного сукупного доходу. Таким чином, якщо у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані та проживають тільки пенсіонери та інші непрацездатні громадяни, або якщо серед зареєстрованих є неповнолітні діти, інваліди І та ІІ групи і середньомісячний доход на одного зареєстрованого в житловому приміщенні (будинку) не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу за місяць.
Компенсація мешканцям Києва за оплату житлово-комунальних послуг буде щомісячною, адресною, безготівковою допомогою та надаватиметься громадянам із міського бюджету для відшкодування частини витрат на оплату житлово-комунальних послуг, пов’язаних із підвищенням цін та тарифів.
У разі призначення громадянину субсидії з державного бюджету компенсація з міського бюджету призначається на термін, на який призначено субсидію за рахунок державного бюджету, але не раніше, ніж з 1 січня 2007 року.
Для вчасного призначення житлових субсидій та уникнення черг у період масових звернень, починаючи з грудня 2006 року, органи праці та соціального захисту населення забезпечать щоденний прийом громадян, які звернуться за наданням такої допомоги.
На Вас чекають усі жеки (і Ваш теж) та відділи субсидій. Також за консультацією Ви можете звернутись:

Голосіївський вул. Бубнова, 5 257-23-87
Дарницький вул.Харківське шосе, 176 г 563-96-42
Деснянський пр-т Маяковського, 15  545-14-14
Дніпровський вул. Стальського, 24 512-07-23
Оболонський вул.Озерна, 18а 467-98-58
Печерський вул.Цитадельна, 4/7 280-28-32
Подільський вул.Оболонська, 38 425-88-42
Святошинський вул.Гната Юри, 14б 405-73-13
Солом’янський Повітрофлотський пр-т , 40 207-39-12
Шевченківський пр-т Перемоги, 15 236-01-57

Дотримання органами праці та соціального захисту зазначеного порядку виплати житлових субсидій перебуває під пильним контролем київської міської влади та моїм особистим.
У будь-яких особливих випадках звертайтеся, будь ласка, до саll-центру київської міської влади за телефоном 051.

З повагою
Київський міський голова                                                                  Л. ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ