ГАК політика не цікавить

Депутати Київради з фракції Громадського активу Києва поставили свої підписи під заявою про утворення в міськраді більшості, яка минулого четверга проголосувала за створення робочої групи з вивчення обґрунтованості нових тарифів на послуги ЖКГ. Розповідає лідер ГАКу Олександр Пабат:

– Створення робочої групи – компромісне рішення. Адже до її складу мають увійти представники усіх фракцій Київради, які матимуть змогу з’ясувати обґрунтованість кожної цифри в нових тарифах. Громадський актив Києва запропонував: якщо тарифи виявляться завищеними, то різницю протягом наступного місяця слід відшкодувати киянам. Справедливе рішення. Але воно не мало того політичного забарвлення, на яке сподівалася так звана опозиція.
Якщо мова про економічне обґрунтування, то для цього треба сідати і рахувати. А не блокувати трибуну сесії. А для того, щоб ще раз заявити, що – «Ми за киян», вистачить і того, аби влаштовувати піар-шоу з бійками, вириванням мікрофонів, завиванням сирен тощо.
У опозиції немає бажання йти на компроміс. Бо завдання було інше – продемонструвати киянам, що вона буцімто намагалася скасувати тарифи, а влада, бачите, їй цього не дала зробити.
Громадський актив Києва ще перед виборами попереджав: не голосуйте за політиків, а голосуйте за конкретних людей, фахівців.
– Пропозиція міського голови створити робочу групу з перевірки тарифів – чия це ідея? Якої конкретно фракції?
– Це була умова фракції Блоку Леоніда Черновецького, Партії регіонів, Громадського активу Києва, «Громадського захисника», «Столичних реформ», Соцпартії, Блоку Литвина і позафракційних.
– Ви перелічили всіх «більшовиків». Але ж ви, як і члени Блоку Черновецького, Партії регіонів, ще до створення цієї комісії наполягали на тому, що нові тарифи – справедливі.
– Так, ми з самого початку казали, що тарифи економічно обґрунтовані. Знаєте, у чому різниця? Лише в одному: скільки інвестиційної складової вкладати у ці тарифи. Скільки грошей потрібно, аби всю цю комунальну систему, що є нині, довести до ліпшого стану. Навколо цього – уся суперечка. Щодо робочої групи – це пропозиція першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка. Він сказав: якщо не довіряєте мені, то перевірте, створіть робочу групу. І міський голова вніс цю пропозицію на сесію. Опозиція ж не очікувала такого повороту подій, бо хотіла максимально використати конфлікт із політичною метою. Для піару.
– Проте, без протестів опозиціонерів не було б і комісії, яка все ж стала хоч якимось кроком влади назад.
– Це крок не назад, а назустріч нашим опонентам. Бо у тарифному питанні влада справді допустилася низки помилок: нові розцінки не було оприлюднено постатейно, немає чіткої системи соціального захисту, не вироблено прозорого плану реформування ЖКГ тощо.
– Чому ГАК – у більшості? Чи не тому, що вас пов’язують з бізнесменом Андрієм Івановим, який має стосунок до енергохолдингу?
– За півтора року нас пов’язували то з людьми з Санкт-Петербурга, то з  Порошенком, то з Омельченком… Казали, що ГАК – клон БЮТ, тепер, – буцімто проект Іванова. ГАК лобіює інтереси міста. Не окремих киян, а міста. Ми вболіваємо за Київ, намагаємося думати, що з ним буде через рік, два, три. Нашій комунальній системі залишилося працювати три роки. Водозабору – три роки, сміттєполігону – три роки, станції аерації – три роки… Щоб збудувати сміттєпереробний завод теж треба три роки. Звісно, брати гроші з бабусь і вкладати у все це – дуже непопулярне рішення. Але якщо сьогодні не відійдемо від популізму і не почнемо працювати, то завтра буде пізно.
ГАК не є заручником ні більшості, ні меншості. Ми працюємо у більшості лише для того, щоб наші пропозиції було почуто й враховано. Нас політика, піар не цікавлять, трибуни ми блокувати не станемо ніколи, людей виводити на вулицю – теж. Ми хочемо працювати. Тож і наполягаємо, щоб у щойно створену комісію увійшли не політики,   а економісти, які вміють не лише гучні заяви виголошувати, а й рахувати.