Щасливий квиток на Новий рік

Напередодні великих свят, і Нового року зокрема, на Центральному залізничному вокзалі у Києві – наче у мурашнику. В усіх пасажирів єдина мета: мерщій вскочити у свій вагон. А це можна зробити лише за умови, що встиг придбати квиток на поїзд. Нині довкола квитків у Новий рік – справжній ажіотаж: пасажирів тьма, а у касах кажуть, що все продано. Квитки надходять у продаж, зазвичай, за 45 діб до відходу потяга, тобто за півтора місяця.

Опівночі, коли починався цей відлік, біля кас попереднього продажу квитків уже вишикувалися довжелезні черги. Як кажуть, хто рано встав, той штани взяв. А як бути тим, хто трішки спізнився, наприклад, як дві студентки КПІ Ліля і Оксана, які  планували святкувати Новий рік удома в Рівному? Спершу вони мали намір купити квитки на нічні поїзди: Київ – Ковель, чи Київ – Луцьк, або хоча б Київ – Івано-Франківськ (доїхати можна до станції Здолбунів, а звідти до Рівного – маршруткою: 20 хвилин – і вдома). Усі їхні плани розвалилися в одну мить, як картковий будинок, бо за місяць до кінця грудня не було вже жодного квиточка на ці поїзди. «Спробуємо щастя біля іншого віконечка», – вирішили подружки, – і побігли до каси, де продавали квитки на комфортабельну електричку Київ – Рівне. Вони вже навіть змирилися з тим, що їхати додому доведеться вдень (вона відправляється о 8-й ранку).
– Є лише на 1 січня, – відповіла їм касирка.
Розчаровані студентки не знали, що їм робити. Аж тут зустріли земляків із Дубна, які теж спіймали облизня біля віконечок залізничних кас. Щоправда, одному з них, Володимирові, студентові університету імені Тараса Шевченка, таки пощастило – йому дістався останній квиток на рівненську електричку. Хлопець сяяв від радості, і миттю дістав мобілку – зателефонував батькам: «Приїду увечері 31 грудня, – говорив у трубку. – А ви постарайтеся забронювати мені квиток назад на 9 січня, на будь-який поїзд, бо 10-го у мене екзамени».
– Що думаєте робити? – запитую у пригнічених хлопців та дівчат. – Доведеться зустрічати Новий рік у Києві?
– У гуртожитку? Ні, у жодному разі! – категорично заявила Ліля. – Це – сімейне свято і я маю його зустрічати вдома.
– А на мене мій хлопець чекає, – мало не плачучи, промовила Оксана.
– Дівчата, годі плакати! – намагався їх втішити Володимир. – Маємо ще один шанс: маршрутки. Звісно, там студентський квиток не беруть до уваги – доведеться платити сто відсотків.
Справді, у такий момент хапаєшся за будь-яку пропозицію. І на гроші не зважаєш. Отож усі рушили на привокзальну площу. А тут – наче на автовокзалі! Маршрутки на Рівне, Вінницю, Суми, Кременчук, Кременець… Лише у рівненському напрямі працює сім фірм.
Диспетчер Олена за кілька хвилин мала відправити мікроавтобус за маршрутом Київ – Рівне. Майже всі місця у ньому було зайнято.
– Залишився один квиток! Кому на Рівне? – голосно гукала вона.
– Мені! – підбіг до неї захеканий чоловік. – Ледь встиг! – перевів подих.
Заплатив 30 гривень і зайняв своє місце в маршрутці. Через чотири години він буде вдома.
Віталію, який стояв поруч, додому їхати трохи довше – він мешкає неподалік Кременчука. У столиці – на заробітках, додому їздить виключно маршрутками. Сподівається, що і 30 грудня добереться до свого села цим транспортом.
– На  залізницю не розраховую, бо там уже давно квитки продано, – пояснив. – А тут усе надійно – знайомий працює водієм маршрутки.
– По блату довезе?
– Можна сказати, що й так. А взагалі перед святами, коли виникає ажіотаж, збільшують кількість маршруток.
Поки я спілкувалася з цим чоловіком, Оксана і Ліля розмовляли із рівненським диспетчером: вона дала їм візитівку з усіма реквізитами своєї фірми, і вони, не відходячи від Олени, зателефонували  – замовили квитки до Рівного на 30 грудня.
– Новий рік зустріну, як задумала, – усміхнулася Ліля. – За святковим столом з мамою, татом, сестрою...
– А вартість проїзду у маршрутках перед святами зросла?
– Начебто ні, – відповіла Оксана. – Хоча досить часто перевізники використовують такі моменти, щоб заробити. Перед Великоднем у окремих маршрутках квитки коштували і на 15 гривень більше.
У бізнесі свої порядки і свої закони: лови момент.