Євангеліє від… Караманова

У Києві – світова прем’єра. Ще раз привертаємо до неї увагу поціновувачів великої музики. Ви можете стати її учасником і глядачем. 13 грудня вперше на сцені Національного палацу мистецтв «Україна» Симфонічне Євангеліє «Звершилося». Написав його наш видатний сучасник, український композитор, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Алемдар Караманов.

Його називають геніальним композитором-симфоністом сучасності. На початку 90-х з величезним успіхом пройшли його авторські концерти в Чехії та Великій Британії. Як це зазвичай буває, на своїй батьківщині визнання прийшло пізніше. Культуролог і філософ Іван Дзюба, який очолював свого часу Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка, зізнався на презентації проекту в УНІАН, що наданню Алемдару Караманову звання лауреата передувала значна інформаційно-просвітницька робота. І найавторитетніші композитори та музикознавці потвердили: внесок цієї творчої особистості у світову музичну культуру грандіозний. Алемдар Караманов написав 24 симфонії, ораторію «Stabat Mater», Реквієм, Месу, три фортепіанні концерти, величезну кількість камерної, інструментальної, вокальної та хорової музики. Симфонічне Євангеліє «Звершилося» – монументальне полотно про земне життя Христа. Це дійство має втілитися на найбільшій сцені України завдяки заслуженому академічному симфонічному оркестру та Академічному хору ім. П.Майбороди Національної радіокомпанії України, Народній академічній хоровій капелі «Почайна» Національного університету «Києво-Могилянська академія», хорові хлопчиків та юнаків Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського, диригентам – заслуженому діячеві мистецтв України Володимиру Шейку, заслуженому артисту України Олександру Жигуну, народному артисту України Віктору Скоромному, Аллі Шейко. Організатори прем’єри – НаУКМА, Національна радіокомпанія України, Державне управління справами, творча агенція «Простір музики».
Про внесок Алемдара Караманова в українську культуру як частину світової мовили композитор Леся Дичко, диригенти Віктор Скоромний та Олександр Жигун. Вони наголошували, що втілення «Звершилося» – надзвичайне випробування для виконавської музичної культури України, свідчення її високого рівня. Водночас прем’єра – своєрідний тест для київської публіки. Бо Симфонічне Євангеліє – твір складний, який вимагає співтворчості та особливого переживання.
Олександр Жигун влаштував для журналістів спілкування з Алемдаром Карамановим в он-лайновому режимі завдяки мобільному зв’язку. Композитор зазначив, що він – у передчутті прем’єри і надає Києву пріоритет у використанні своїх творів. Ця монументальна вистава чекає на вас: квитки недорогі, тим часом ви станете свідком очікуваної сенсації.