«Золотий» брас. І лякаюча порожнеча за ним

Десятий чемпіонат Європи з плавання в укорочених басейнах виявився доволі успішним для національної команди України. В її активі вісім медалей, у тому числі три – найвищого ґатунку. Вітчизняні плавці підтвердили своє право бути в когорті провідних у Старому Світі. Хоча водночас «висвітлили» й низку системних проблем.

Призери. Два титули в активі киянина Лісогора. Він прогнозовано фінішував першим у коронному виді програми – спринті, а потім завоював європейське «золото» й на вдвічі довшій дистанції. Міг Олег завоювати й третю відзнаку в фінському басейні. Проте наш естафетний квартет комбінованого складу став тільки четвертим. Для Лісогора тріумфи на «короткій» воді – справа звична: в його колекції – одинадцять чемпіонських титулів. Не вельми здивували медальними здобутками й інші українські призери – Ірина Амшенникова, Валерій Димо і навіть Ганна Хлистунова, яка вже пізнала смак гучної перемоги й на чемпіонаті континенту в стандартних басейнах. А хто вразив і приємно, і несподівано, так це 19-річна Ганна Дзеркаль з Донецької області. Вона стала віце-чемпіонкою на стометрівці комплексом з новим рекордом України! За відсутності славетної Яни Клочкової, беззаперечного національного лідера в комплексному плаванні, цей результат обнадіяв найбільше.
Клочкова. Герой України і депутат Харківської міськради післяолімпійський рік пропустила з незвичної для спортсменів її рангу причини: відпочивала. Ближче до старту цьогорічного сезону Клочкова таки повернулася в басейн. І навіть здобула низку призів на представницьких комерційних турнірах. Але на звичний для себе рівень готовності вийти не встигла. Тому й відмовилася від участі в Євро на «короткій» воді. Зате планує взяти участь в грудневому чемпіонаті країни, який матиме й статус відбору до планетарного форуму плавців. Там, у харківському басейні, досконало вивченому Клочковою на численних тренуваннях, з’ясуються її види на майбутнє: бути чотирьохразовій олімпійській чемпіонці олімпійкою і в Пекіні чи ні.
Проблеми. Вони очевидні: маємо гідних європейського рівня плавців лише в кількох видах олімпійської програми. «Золото» континентальної проби «виловлено» в Фінляндії виключно зусиллями брасистів. Решта медалей – досягнення лідерів у плаванні на спині та комплексом. І все. Можна звісно, послатися на план олімпійської підготовки, згідно з яким українці мають вийти на проміжний пік оптимальної готовності лише наприкінці року. І це буде правдою. Хоча й частковою. Бо навіть і за такого розвитку подій майстрам рівня Андрія Сердинова негоже фінішувати в другому чи навіть третьому десятку. Тим паче, що мова не про світовий, а про континентальний чемпіонат. До того ж – на «короткій» воді. Втім, Сердинов, Адвена та Бреус ще мають можливості поліпшити результати. Натомість чекати прориву від майстрів вільного стилю, надто – на середніх і довгих дистанціях, узагалі не доводиться. За привабливим фасадом, оздобленим європейськими тріумфами Лісогора та Хлистунової, – лякаюча порожнеча.