Букет гвоздик і ордер на квартиру

Уже стало традицією у Київській міськдержадміністрації: до пам’ятних, професійних, соціальних дат збирати в актовій залі за святковими столами городян, щоб вшановувати їх щирим добрим словом, музикою, квітами і подарунками, – зокрема й квартирами. Два дні тому такими гостями були люди з обмеженими фізичними можливостями. Їх запросили до мерії з нагоди Міжнародного дня інвалідів, яке у нашому календарі 3 грудня.

– У кожного, хто не без труднощів та допомоги близьких, друзів, членів громадських організацій піднімався до цієї красивої зали, терниста життєва дорога. Якщо Бог дає випробовування, то і силу дає їх пройти. Юлія Бойко, яка приїхала у візку у супроводі чоловіка Олексія і шестирічної донечки Даринки не приховує радості: вона попри фізичні негаразди щаслива дружина і мама. І Георгій Олександрович Киреєв, заступник голови ради ветеранів Голосіївського району, не зважаючи на свій поважний вік (йому виповнилося 83 роки, тримається по-солдатськи впевнено, хоча дістатися Колонної зали йому було важко. Тричі його підкошували фашистські кулі, та солдат вижив, довоював.

Приміщення зовсім не пристосоване для людей з обмеженими фізичними можливостями, та й у місті в цілому для цього робиться не стільки, як обіцяється, – дорікнув ветеран. Змушений був сидіти на першому поверсі хвилин 15; шукали чоловіка, у якого є ключ від бокового ліфта.

Василь Назаренко, голова координаційної ради міських громадських організацій інвалідів міста Києва цей день вважає своїм святом. Адже стільки уваги, шани бачить з боку людей, з якими співпрацює. Прикро, що так буває лише один раз на рік. Однак він не втрачає оптимізму, що столиця невдовзі стане справді європейським містом, яке пам’ятає, що у ньому живуть інваліди.

А ось крихітка Богданка, котра сиділа у мами на руках, яка читала їй казочку була далека від усіх цих дорослих проблем. Дівчинка трохи втомилася від такої шумної обстановки і почала вередувати. Проте коли до мікрофона підійшла заступник голови КМДА Ірена Кільчицька і оголосила, що згідно з розпорядження мера Леоніда Черновецького десятьом інвалідам вручать ордери на квартири, Даринка притихла і навіть усміхнулася. Її бабусі Шведченко Світлані Іванівні також дістався такий подарунок – квартира на вулиці Орловській. Ордер на неї отримали донька Ірина і онука Даринка. «Я на сьомому небі від щастя», – мовили Ірина. І цим усе сказано.