Завжди відгукуємося на те, що хвилює читачів

Наші колеги з телеканалу «Інтер» звернули увагу на вечірківську публікацію, про реквіємні заходи у День пам’яті жертв Голодомору й політичних репресій. Їм не сподобався критичний закид автора публікації на адресу деяких центральних телеканалів, які із програми цього дня не вилучили передач гумористично-розважального характеру.

Але «Вечірка» не звинувачувала колег у тому, що вони обійшли увагою суботнього дня, 25 листопада, тему трагедії українського народу, адже насправді тележурналісти – і того ж «Інтера» – підготували ряд цікавих проектів, показали змістовні передачі. На жаль, молодий автор вечірківської публікації, очевидно, через брак журналістського досвіду дещо однобоко проаналізував суботні програми телеканалів, яким зробив закид.
Гадаємо, ця прикрість не поставить під сумнів наші добрі стосунки з колегами – тележурналістами, нашу професійну солідарність, це засвідчує і той факт, що «Вечірка» надає можливість представникам «Інтера» висловити свою позицію.

Глядачі «Інтера» – хто вмикав канал у суботу, 25 листопада о 16 годині – не можуть сказати, що їх відволікали розважальними передачами від скорботної акції в Україні. Разом зі своїми співвітчизниками та колективом телеканалу вони могли віддати данину пам’яті загиблим у ті страшні 30-і роки. Без зайвого пафосу, цілком щиро та з глибоким співчуттям до жертв Голодомору більше години тривав тут телевізійний міст, який об’єднав усю Україну в її спільному горі.
– Це був порив наших душ, – розповідає керівник спецпроекту Максим Равреба, – і ми прагнули зробити все так, щоб люди його відчули. Гадаю, нам це вдалося. У безперервному прямому ефірі йшли сюжети з регіонів, які постраждали найбільше: з Вінницької, Харківської, Полтавської, Кіровоградської, Одеської областей... У кадрі можна було побачити як державних мужів, так і свідків тих жахливих часів, котрі на собі відчули, що таке штучний голод.
Два робочих майданчики: один студійний – з ведучим Лук’яном Сільським та другий – з Ларисою Губіною на Михайлівській площі, де проходила акція «Запали свічку» і де виступав президент Віктор Ющенко – висвітлювали все, що відбувалося в ті хвилини в Україні. І те, що в руках наших ведучих також горіли свічки пам’яті й скорботи, свідчило, що ми разом з усіма, дуже серйозно і відповідально ставимося до  великої трагедії  свого народу.
А Студія документальних фільмів та спецпроектів підготувала фільм «Померлі за статистикою». Він може претендувати на офіційне звинувачення репресивному режиму, бо мовою юридичних свідчень говорить, що то був геноцид проти українського народу.
– Я пишаюся, що нам вдалося показати історичну правду в документах, – говорить керівник Студії відомий телеведучий Костянтин Стогній. – Це виявилося непросто, адже в архівах надзвичайно мало підтверджень тому, що робилося тоді в Україні. Їх свідомо знищували, тому зараз опоненти Голодомору можуть говорити: «А ви доведіть, від чого люди помирали. Є висновки?»
Наші журналісти були розбиті на групи і отримали завдання знайти в своїх регіонах юридичні докази фактів геноциду. І одній з них вдалося віднайти такі у Вінницькому архіві КДБ УРСР. Ми показали документальне свідчення, що причиною смерті людей був голод. Отже, статистика велася, її ховали або знищували. Та знищити все цілком неможливо, у злочину десь обов’язково залишається слід.
 Позиція телеканалу «Інтер» лишається незмінною: він жодного разу не пропустив важливої історичної дати в Україні. Його команда завжди готова відгукнутися на все, що турбує громадськість.

Олена Поліщук