Цушко не роздаватиме пістолети

Один за одним «помаранчеві» втрачають місця в Кабміні. Настала черга міністрів закордонних та внутрішніх справ.

Новопризначений міністр внутрішніх справ Василь Цушко зізнався, що звільнення Юрія Луценка відбулося через перехід «Нашої України» до опозиції. Бориса Тарасюка прямим текстом називали опозиціонером в уряді. А Петро Симоненко ще й нарік його кучмістом, бо міністр виконує Закон «Про основні положення внутрішньої і зовнішньої політики», який прийняли за часів минулого президента. Ніхто не звертав уваги на здобутки урядовця: визнання України країною з ринковою економікою чи скасування поправки Джексона-Веніка. 
Соціалісти цього разу не стали на захист свого вихованця Юрія Луценка, хоча ще кілька днів тому Олександр Баранівський стверджував, що міністр, хоч і вийшов із партії, та все одно «в душі залишається соціалістом». Пізніше стало зрозуміло, чому СПУ змінила позицію. Просто крісло міністра перейшло до цієї партії. Опозиція говорить, що таким чином соціалістів просто купили. Сам новопризначений глава МВС зазначає, що він – компромісна фігура. І зізнається, що мало розбирається в специфіці нової роботи. Тому перш за все прагне ознайомитися із усіма аспектами. Василь Цушко пообіцяв реформувати міністерство та не проводити кадрової революції. А також він не роздаватиме пістолети депутатам.

Що стосується Юрія Луценка й Бориса Тарасюка, то вони на всі закиди відповісти не змогли. Бо просто не прийшли до Верховної Ради. Це дало підстави опозиції говорити про порушення процедури відставки. Петро Порошенко зауважив, що профільний комітет не розглядав постанови про відставку. Подання стосовно Юрія Луценка Верховна Рада відхилила 30 листопада, а отже прем’єр мав би внести нове. Але він фізично не міг цього зробити, бо поїхав до Москви. Євген Кушнарьов запевнив, що цей документ існує, але парламентарям його чомусь ніхто не показав.
Такі порушення дають опозиції підстави оскаржити парламентське рішення. Борис Безпалий стверджує, що «Наша Україна» звертатиметься і до Конституційного Суду, і до суду загальної юрисдикції. Опозиція прогнозує, що більшість не зупиниться на досягнутому. Є ж іще Анатолій Гриценко. А В’ячеслав Кириленко передбачає, що апетити Віктора Януковича скоро сягнуть і обласних державних адміністрацій.

* * *

Учора в міністерське крісло посадили ще одного міліціонера: призначили міністра у справах сім’ї, молоді та спорту. Цю посаду депутати віддали регіоналу Віктору Коржу,  генерал-майору міліції.