«народна» Конституція

Прагнення Віктора Ющенка та «Народного союзу «Наша Україна» переглянути чи, бодай, модифікувати політреформу, схоже, знайшло підтримку і в низах. Приміром, з’явився громадський рух «Президентська республіка», представники якого прагнуть переписати Конституцію й повернути главі держави його повноваження.

Пояснюючи свою позицію, голова руху, депутат ВР четвертого скликання Володимир Цибулько спирається на дані соціологічних досліджень і виступає проти виборів президента у Верховній Раді. Адже за даними опитування фонду «Демократичні ініціативи» 80,1% респондентів прагнуть всенародного обрання глави держави. Серед них – прихильники всіх політичних сил, навіть послідовники комуністів, які прагнуть ліквідувати цю посаду. Лише 7,1% хочуть передати це право парламенту і стільки ж опитаних виступають за скасування поста президента.
Екс-депутат переконаний, що саме парламентська форма правління відкрила двері до Верховної Ради представникам фінансово-промислових груп. Пропорційні вибори вигідні кланам. Крім того, не діє положення про імперативний мандат, депутати не звертають на нього уваги. І тому нехтують своїми принципами.
Активісти новоутвореного руху наполягають на проведенні референдуму стосовно форми правління в Україні. Бо коли депутати впроваджували зміни до Основного Закону, думкою народу ніхто не цікавився.
Проте перегляд політреформи – не надто доцільний крок. За словами Володимира Цибулька, ефективніше почати з нуля – написати абсолютно новий текст Конституції. Рух «Президентська республіка» створить цей законопроект і вмістить його на сайт, аби громадськість могла з ним ознайомитися. Також організація проводитиме аналітичну роботу, роз’яснюватиме українцям переваги президентської форми правління, розповсюджуватиме відповідну літературу. Пан Цибулько навіть прогнозує, що, можливо, й прихильники нинішньої влади після важкої зими та економічних проблем залучаться до нового конституційного процесу.
Щоправда, поки що антикризова більшість проти таких кроків. Перший віце-спікер Адам Мартинюк розкритикував рішення Віктора Ющенка створити конституційну комісію. Мовляв, президент не має права створювати орган, який є суб’єктом законодавчої ініціативи, а може заснувати хіба що дорадчу комісію. До того ж Адам Іванович упевнений, що чинне законодавство не дає можливість внести зміни до Конституції в царині владних повноважень на референдумі. Це прерогатива Верховної Ради. Та й весь новий Основний Закон неможливо винести на голосування. Комусь, мовляв, сподобається одне положення, але не до вподоби інша норма.